Oli Rehn kërkon nga Maqedonia dhe Mali i Zi të mos hezitojnë ta njohin pavarësinë e Kosovës

February 28, 2008   | Bota

Oli Rehn_Filip VujanoviqKomisioneri evropian për zgjerim Oli Rehn iu ka bër? thirrje vendeve anëtare të BE-së që t? njohin pavar?sin? e Kosov?s. “Tani më shumë se 12 vende t? BE-s? e kanë njohur pavar?sin?, andaj shpresoj se edhe tek vendet tjera do të dominojë maturia dhe do ta përcjellin shembullin e këtyre t? parave”, ka th?n? Olli Rehn. Ai u takua të martën me kryetarët e Maqedonisë dhe Malit t? Zi, dy vende këto fqinje t? cilat edhe m? tutje po hezitojnë për ta njohur shtetin e ri të Kosovës. Kryetari maqedonas Branko Crvenkovski ka th?n? se Maqedonia ,si shtet kandidat p?r Bashkimin Evropian dhe NATO, ?sht? e obliguar q? ta p?rcjell? politikën e p?rbahsk?t. Por, sipas tij, mungon konsensusi i plotë n? këto dy struktura, sa i përket Kosovës. Crvenkovski është shprehur se “ne jemi t? obliguar q? t? marrim parasysh edhe interesat kombëtare dhe ato shtetërore. Maqedonia do të marrë vendim n? momentin kur konsiderohet se ?sht? m? i përshtatshmi p?r interesat e shtetit”. Nga ana tjet?r, Hezitimet e shtetit t? tij q? ta njeh Kosovën si shtet i pavarur, Kryetari i Malit të Zi, Filip Vujanoviq, i arsyeton me stabilitetin e brendshëm. Ai deklaroi se duhet t? merren parasysh edhe raportet n? mes t? shqiptarëve dhe serbëve q? jetojnë n? Mal t? Zi, por edhe ruajtja e atmosferës multifetare dhe multikulturore q? dominon n? vend. “Ne nuk do marrim vendime t? nxirtuara, por do ta mendojmë mirë dhe do ta shpalosim vendimin tonë n? momentin e p?rshtatsh?m p?r Malin e ZI’, u shpreh Vujanoviq.