Peraj: Politikë pa plan e vizion

May 18, 2009   | Shtypi / Mediji

politik-pa-vizionLajmotivi për të shkruar këtë artikull është shkrimi i z.Dinosha, një javë më parë në gazetën- Koha javore, datë 7 maj 2009, me titull “Malli më i mirë se mostra”, i cili parapëlqen përcjelljen e idesë se si duhet të formohet Klubi i deputetëve në Parlamentin e Malit të Zi dhe mbi cilat baza duhet të funksionojë Këshilli Naconal i Shqiptarëve pas zgjedhjeve të 29 marsit.
Në pamje të parë duket se ideatori i një projekti të tillë shprehë dëshirë të sinqertë për të paralajmëruar politikëbërësit e tjerë shqiptarë se gjoja forca e argumentit është në anën e tij. Kjo ndodhë jo për shkaqe të argumenteve që ofron, por thjesht dhe vetëm se tani duket sheshazi se nuk i duhet më shumicës parlamentare pasi ajo mund të marrë vendime e të hartojë ligje edhe pa përfaqësuesit shqiptarë.Po të mos ishte kështu, atëherë përse ky projekt kërkohet të realizohet tani, përse nuk u kërkua zgjidhje para zgjedhjeve, përse më parë nuk ekzistoi ky vullnet, përse tani dalin ide dhe teza për krijimin e një debati përmes gazetës rreth themelimit të Klubit të deputetëve si dhe mënyrës së funksionimit të KNSH-së? Këtu duket qartë se raporti në mes politikëbërësve shqiptarë në Mal të Zi nuk mund të mbulohet më, duke u bërë të çuditshëm dhe të ndryshëm e duke u paraqitur me kahje ku në njërën anë mbizotërojnë emocionet, në anën tjetër mosbesimi i ndërsjellë. Problemet e së kaluarës janë çështje që meritojnë analiza të mëvetësishme, por që një politikan të kërkojë përmes shkrimit bashkim me politikanët tjerë të të njëjtit komb përbën një problem të madh për vetë atë dhe për komunitetin tonë në përgjithësi. Kjo është ajo që në shkrimet tona edhe më heret kemi kërkuar tolerancë, mirëkuptim, jo për interesa personale, por për atë që është në interesin e përgithshëm të komunitetit shqiptar në Mal të Zi. Megjithatë, populli e ka një thënie: “Më mirë vonë se kurrë”.Këtu çdo gjë mirë. Po sa herë deri tash është vepruar me kute të ndryshme, ma hodhe, ta hodha. Jam i pari, kam votat, kam këtë e atë…? Sa herë që hidhen ide të tilla jemi dëshmitarë se asnjëherë fjalëve të thëna nuk u është shkuar deri në fund, bile në të shumtën e rasteve idetë e hedhura janë bërë për të arsyetuar veten para opinionit, në një kohë kur në esencë është vepruar ndryshe. Kjo që kërkohet të formohet Klubi i deputetëve shqiptarë nuk është ide që do ta kundërshtonte kush, por të hidhet mendimi se kryetari i klubit duhet të jetë nga partia më e madhe shqiptare në Mal të Zi, dhe se pas zgjedhjeve të 29 marsit Këshilli Nacional i Shqiptarëve duhet të determinohet në bazë të rezultatit të zgjedhjeve të përkujton një thënie të Xhorxh Bajronit: “Njerëzit e mëdhenj janë krenarë, kurse të vegjlit janë të zbrazët”. Pra, nëse jeni të mëdhenj, atëherë sipas “fesë e kanunit” lëshoni pe për një interes më të madh, për interesin e gjithë atyre që u dhanë votat subjekteve politike shqiptare.Tashmë u muar vesh, të gjithë jemi të gëzuar për numrin e deputetëve që do të na përfaqësojnë në legjislaturën e ardhshme parlamentare, dhe kjo falë atyre që votuan subjektet politike shqiptare e kurrësesi jopolitikës së ndjekur nga ata që konkurruan për deputetë. Tani koha është që të kthehemi me këmbë në tokë për të parë se çfarë po ndodhë rreth nesh, ku jemi, kah shkojmë kështu të ndarë. Një fitore është arritur, por kjo s’lë vend për vetëkënaqësi sepse duket se jemi vonuar për të koordinuar mendimet duke krijuar platforma për zhvillim demokratik në shumë drejtime.
Megjithatë, pa i hyrë në detaje shkrimit të z. Dinosha le të merret e mirëqenë iniciativa e hedhur nga ai. Duke qenë vërtetë i pari nga prijësit e partive të tjera politike shqiptare në Mal të Zi (pavarësiht se si e ka arritur këtë) më në fund i dha vetës kurajo për të ofruar një zgjidhje që si duket nuk bëhet pa kosto nëse mendon që këtë ta zgjidhë në favor të vetin.Besoj se edhe ai vet nuk e beson këtë se mund ta arrijë por i duhet ta pranojë dhe ne po e marrim si të sinqertë. Si duket kjo gamë propozimesh i ka dalur nga dora dhe tani kërkon përkrahje nga ata që deri dje nuk ekzistonin në planet e tij. Problemi është më i thellë se formimi i Klubit të deputetëve e i Këshillit Nacional, jo se kjo nuk ka rëndësi për të, por me këto propozime për t’i takuar çdo gjë, nuk sigurohet për shqiptarët në Mal të Zi një demokraci funksionale tash e 19 vjet, ndaj duket i vonuar. Deklaratat e mëhershme dhe ata të sodit çojnë më tepër në një politikë oportuniste e cila në këto momente nuk ka plan e vizion për pozitën e shqiptarëve në Mal të Zi, prandaj ndjek përshtatjen sipas rrethanave e situatave të krijuara pas zgjedhjeve. Në pamundësi për të arsyetuar deklaratat e mëhershme tani fillon t’i interpretojë këta të rejat duke e ditur mirë se ligjet nuk ndryshohen sa herë zhvillohen zgjedhje e ndërrohen qeveri. Për këto ligje ka votuar edhe ai vetë. Është një e vërtetë se gjendja e krijuar dihet nga të gjithë, kjo është e rrezikshme për ne, por jo e rrezikshme për të tjerët. Mjeshtrit e politikës i japin trajtë asaj me një gjuhë oratorike, duke e bërë të pranueshme për të gjitha shtresat shoqërore dhe kjo është më e mira e çdo gjëje.Secili kërkon bindje në emër të frontit të vet, megjithatë, duhet qartësuar disa qëndrime të djeshme në mënyrë që të zgjerohet interesi, të qartësohen kushtet me të cilat do të pranohej bashkëpunimi me formatin e ri të deputetëve shqiptarë në Parlamentin e Malit të Zi. Nuk duhet lejuar vetes që për interesa personale politike të shkatërrohet çdo normë dhe rregull, përkundrazi duhet kijuar një imazh sa më të mirë e të pëlqyeshëm personal e shoqëror.

Shaban Peraj
Koha Javore

YouTube Preview Image

Apatin, Aran?elovac, ?uprija, ?a?ak, ?apljina, ?itluk, ?abac, ?ipovo, ?iroki Brijeg, ?ep?e, ?ivinice, Ba?ka Palanka, Banja Luka, Banovi?i, Be?ej, beograd, Biha?, Bijeljina, Bor, Bor?a, Bosanska Gradi?ka, Bosanska Krupa, Bosanski ?amac, Bosanski Brod, Bosanski Novi, Br?ko, Bu?im, Bugojno, Cazin, Crna Gora, Derventa, Doboj, Donji Vakuf, Drvar, Dubrovnik, Fo?a, Fojnica, Glamo?, Gora?de, Gornji Milanovac, Gornji Vakuf, gostivar, Gra?anica, Grada?ac, Gradiska, Grahovo, Had?i?i, Ilid?a, In?ija, Jablanica, Jagodina, Jajce, Kakanj, Kalu?erica, Kikinda, Klju?, Konjic, Kotor Varo?, Kragujevac, Kraljevo, Kru?evac, Kula, Kupres, Lakta?i, Lazarevac, Leskovac, Livno, Ljubinje, ljublana, Ljubu?ki, Loznica, Lukavac, Maglaj, Mladenovac, Modri?a, montenegro erlajnz, mostar, Mrkonji? Grad, Neum, Ni?, Novi Pazar, Novi Sad, Novi Travnik, Obrenovac, Od?ak, ohrid, Ora?je, Pale, Pan?evo, Para?in, Pirot, Po?arevac, Podgorica, Priboj, Prijedor, Prokuplje, Prozor, pula, rijeka, Ruma, Sanski Most, Sarajevo, Senta, serbija, sibenik, skopje, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokolac, Sombor, split, Srebrenica, Srebrenik, Sremska Mitrovica, Stolac, Struga, Subotica, Temerin, Tesli?, tetovo, Travnik, Trebinje, tuzla, U?ice, ulcinj, Valjevo, Velika Kladu?a, Vi?egrad, Visoko, Vitez, Vogo??a, vojvodina, Vranje, Vr?ac, Vrbas, zadar, Zagreb, Zaje?ar, Zavidovi?i, Zenica, Zrenjanin, Zvornik,copacabana ulcinj, h?tels, hotel ulqin, Kosova, Mali i Zi, Maqedonija, Montenegro, montenegro tourisme plage, montenegro ulcinj, Shpallje Falas, Shpallje Falas per shitjen e shtepis se juaj, Shpallje Falas per villat e juaj, Shpallje Falas Real Estate, Shpallje Falas turistike, shqiperija, tourisme, Ulci?, ulcinj, ulqin, ulqin hotel, ulqini, ulqini 2007,Ada Bojana, Alba?czyk, Cita di Dolcino, Copacabana, Czarnog?ra, Czarnog?rzec, Don Kichota, Ma³a Pla?a, Mandra, MIGUEL DE SERVANTES, p?³wyspy Marjan, Pla?a Valdanos, Rzeka Bojana, Shas / ?as / Sva?, Ulci?, Ulcinjsk¹ Riwier?, Wielka Pla?a, Wyspa Bojana,GORA,??????????,???????,??????????, ?ern? Hora,TO ULCINJ / ULQIN,MONTENEGRO, Czarnog?ra, Muntenegru, ????? ????, Montenegr?,ulcinj, location de vacance, location saisonni?res, louer chambres,location de vacance, Locations vacance, h?bergements vacances, logements de vacances, location maison avec piscine, Location vacance, locations de vacance, h?bergements de vacances, location, locations entre particulier, logements vacance, vacances ? Mont?n?gro - location ? Ulcinj ,location de bigorre,Albaniku, Artana, Bujanoci, Burimi, Dardana, Dardan?, De?an, Dibra, Drenas, Drenasi, Ferizaj, Ferizaji, Fush? Kosova,Besplatni internet oglasi,Besplatni oglasi,besplatni mali oglasi,besplatni turisti?ki oglasi,oglasi, usluge, turizam,Turisti?ke usluge,Doma?i turizam,Besplatni Oglasnik,Brzi Oglasi Besplatno,Besplatno OglasavanjeTurizam,besplatni oglasi sa slikom,Turisticki informator besplatni,li?ni-oglasi,BESPLATNI Turisticki OGLASI SA SLIKAMA,BESPLATNI Turisticki Oglasi saVideom,turisticki smestaj oglasi,Turisti?ki vodi? balkana,BESPLATNA REZERVACIJA SMESTAJA,Postavite besplatno Vas oglas,FREE TOURIST GUIDES,Izdavanje-Turizam oglasi,Balkan Turisticki vodic,shpallje turistike falas,Shpallje Falas,Shpallje falas per Komplekse Turistike,Lajmerime,Njoftime,shpallje shqip per shqiptaret ne shqiperi kosova maqedoni,mal te zi,Fush? Kosov?, Gjakova, Gjakov?, Gjilan, Gjilani, Gostivari, Istog, Istog•, Ka?anik, Ka?aniku, Kastrioti, K?r?ova, Klina, Klin?, Kumanova, Leposaviq, Leskovci, Likova, Lipjan, Lipjani, Malisheva, Malishev?, Manastiri, Medvegja, Mitrovica, Mitrovic?, Novob?rd?, Obiliq• Rahovec, Ohri, Peja, Pej?, Podujeva, Podujev?, Presheva, Prishtina, Prishtin?, Prizren, Prizreni, Rahoveci, Sharri, Sharri (Kosov?), Shkupi, Sht?rpca, Sht?rpc?, Shtime, Sk?nderaj, Struga, Tetova, Theranda, Therand?, Triumf Riza, Veleshta, Viti, Vitia, Vushtrri, Vushtrria, Zubin Potok, Zubin Potoku, Zvecan, Zve?ani,Struga,Gostivari,Gostivar,Ker?ova,Tirana,Durr?si,Elbasani,Shkodra,Tuzi,Vlora, Kor?a,Fieri,Berati,Lushnja ,Kavaja,Pogradeci,La?i,Gjirokastra,Patosi,Kruja,Ku?ova,Kuk?si,Lezha,Saranda,Peshkopia,Burreli,C?rriku,?orovoda,Shijaku,Librazhdi,Tepelena,Gramshi,Poli?ani,Bulqiza,P?rmeti,Fush?Kruja,Kamza,Rr?sheni,Ballshi,Mamurrasi,BajramCurri,Erseka,Peqini,Divjaka,Selenica,Bilishti,Roskoveci,Puka,Memaliaj,Rrogozhina,Ura Vajgurore,Himara,Delvina,Vora,Kopliku,Maliqi,P?rrenjasi,Kruma, Libohova,Orikumi,Fush?-Arr?za,Sh?ngjini,Rubiku,Miloti, Leskoviku,Konispoli,K?lcyra,Krasta,K?rraba,Manastiri,Hara?ina,Likova,Prilepi,Zajazi,Vrap?ishti,Bogovin?,