Forca – Izborni program – Realizacija urbanistickih planova

May 16, 2010   | news

Mentor_Llunji_UlcinjUlcinj, 16.05.2010

Forca – Izborni program – Realizacija urbanistickih planova

Lokalna administracija Opstine Ulcinj, i u oblasti urbanistickih planova bila je zrtva svojih obecanja.Bila je zrtva obecanja jer za 3 I po godine imamo samo jedan urbanisticki plan koji je operacionalan, a obecano je 13 takvih.

Neopravdno se kasnilo sa usvajanjem studija lokacije od kojih je do danas usvojeno samo 4, dok nekoliko planova vec duze vremena ostaju u fiokama opstinskih sluzbi, dok su nek drugi u koliziji sa drugim planovima.

Iz ovoga proizilazi da je realizacija programa prostornog planiranja u toku ove 3 godine bila manja od 10%.

Upravo iz ovih razloga a u cilju rijesavanja nagomilanih problema iz ove oblasti FORCA  je pripremila strategiju i  jasan program.

  • Treba preduzeti sve mjere da se do kraja 2010 god  zavrse poslovi na izradi Prostornog Plana Opstine Ulcinj kao osnovnog dokumenta za  dalji razvoja grada.
  • Jedan od bitnijh aktivnosti  je osnivanje Agencije za Razvoj I izgradnju, koji ce doprinjeti efikasnosti  u sektoru urbanizma I koje ce preduzeti na sebe strateski i tehnicki dio planiranja I razvoja grada, sto ce olaksati rad sekretarijatu za urbanizam, profesionalizovati sluzbe u ovoj oblasti, povecati priliv sredstava I omoguciti zaposljavanje novih kadrova iz oblasti arhitekture I gradjevinarstva.
  • Dodeljivanje poslova izrade planova samo malom broju projektantskih kuca je propust koji treba ispraviti.Naime ovakav nacin davanja poslova dovodi do monopolizacije u izradi urbanistickih planova I postaje prepreka za kompletiranje planova. A inace je poznato da monopolizacija je dobra podloga za razvoj koruptivnih odnosa.
  • Novost koja ce biti uvedena u ovoj oblasti a sto je I zakonska obaveza je digitalizacija sektora za urbanizam sto ce doprineti boljoj informisanosti vezano za planove kao I mogucnost davanja zahtjeva od strane gradjana takodje online.Ove mjere ce nesporno pojednostaviti rad sekretarijata ali I poboljasati servis prema gradjanima.
  • Legalizacija objekata bice osnovni prioritet u narednom periodu. Sadasnja zakonska regulativa je prepreka za pocetak procesa legalizacije objekata. Zato ce se permanentno vrsiti pritisak na republicke organe vezano za ovu problematiku.Komunalne takse za gradjevinsko zemljiste morace se preispitati I prilagoditi realnim mogucnostima gradjana kroz vecu fleksibilnost u njihovom placanju kroz rate.
  • Posebna paznja ce se pokloniti na efikasnost  usvajanja studija lokacije kao prelaznog rijesenja do kompletranja urbanisticke dokumentacije u zonama gdje to nije uradjeno.Ne azurnost na ovim poslovima je mnoge investitore odvratila iz nasega grada.

Jasan program vezan za prostorno planiranje treba da obezbjedi uspjeh na otvaranju mogucnosti za moguce  investicije bilo one privatne, lokalne ili strane, omugucavajuci na ovaj nacin ozivljavanje gradnje kao I sve ostale grane vezano za gradjevinarstvo.

Jasna strategija u ovoj oblasti je imperativ za uspjesan rad buduce administracije Opstine Ulcinj.

Forca Press

1