Gužva u Ulcinju, Kotor za bogate

August 15, 2010   | Bota

Padaju rekordi! U Ulcinju je ove godine špic sezone počeo ranije – gostiju ima čak 74 odsto više nego lani u isto vreme, krcati su hoteli i privatne kuće, a samo preko graničnog prelaza Sukobin svakog dana u Crnu Goru iz pravca Albanije uđe 9.000 turista. Glavnina njih su Albanci s Kosova, kojima je tim putem do crnogorskog mora potrebno svega četiri sata.

Objašnjavajući ovakav „bum“, Ali Redža, direktor Turističke organizacije Ulcinj, kaže da su i meštani pomalo iznenađeni, jer se strahovalo da će sezona zbog „globalne krize“, ali i sve žešće konkurenicije letovališta u susednoj Albaniji, biti „tanka“.

– Prijavljeno je oko 20.000 gostiju, ali ih možda ima i 100.000 – kaže Redža. – Biće ovo leto, izgleda, rekordno…

Tako je ovde na krajnjem jugu, gde privatni smeštaj košta od pet do 15 evra, u hotelima od 27 pa do nekoliko stotina, a polupansion u nudističkom naselju Ada Bojana u proseku je 30 evra. Prilična gužva je i nešto dalje, ka Baru, u Dubravi, Dobroj Vodi, plaži Veliki pijesak… Međutim, na barskoj rivijeri, drugačije su procene sezone: veliki broj kreveta u privatnom smeštaju usred jula još čeka na goste, a ni hoteli nisu baš puni, izuzev u Sutomoru, gde prenoćište u hotelima „Korali“ i „Južno more“ košta svega osam evra.

Po sredini primorja, gde su najelitnije destinacije, gužva je na putu, ali na plažama, gde za ležaljku i suncobran treba platiti od osam pa do čak 25 evra, ima mesta koliko hoćeš. Biser cele obale, Sveti Stefan, opet zvrji prazan! Kapije su zaključane, unutra se, kažu, još radi, iako je pre nekoliko dana „Svetac“ svečano i pompezno navodno otvoren, posle gotovo četiri godine. Za Budvu, pak, leti nema zime. Naroda ima, gužve su svuda, luduje se do dugo u noć…

Međutim, tek koji kilometar dalje – poluprazni hoteli i apartmani u Tivtu i manjim mestima u Bokokotorskom zalivu, malo ljudi na mini-plažama u Prčnju, Stolivu, a, opet, gužva na trajektu u Lepetanima. Previše mirno, reklo bi se, za ovo doba sezone. Ali, zato, Kotor vrvi od stranaca. U luci, kao i svakog dana, ukotvljena su tri moćna putnička broda, a među njima i famozni kruzer „Munlajt“, kojim je doputovao arabijski šeik Abdulah Samel Kamel.

– Postali smo ekskluzivna destinacija – zadovoljan je Ljubo Radović, direktor kotorske luke. – Samo lani kruzerima je u Kotor došlo 80.200 turista, ove godine će biti još bolje, a za iduću smo već popunili termine.
Crna Gora: Gužva u Ulcinju, Kotor za bogate
S kraja na kraj crnogorskog primorja, sve u svemu, različite slike druge polovine jula, tradicionalnog zenita sezone. Dok u Ulcinju ili Baru cveta „paradajz turizam“, a ponovo su aktuelni i šatori u kampovima, u budvanskoj marini na desetinama jahti uživaju bogati tajkuni u pratnji lepotica. Dok u skrivenim uvalama oko Petrovca leškare ruski milioneri koji su ovde kupili placeve i vile, dok se mnogobrojni „VIP gosti“ odmaraju u malim hotelima, daleko od očiju znatiželjnika, dok Herceg Novi muku muči zbog nestašice vode, ali i hotelskih kapaciteta – ko može da proceni „popunjenost kapaciteta“ i da oceni da li će sezona biti statistički „uspešna“?

A možda to nije ni važno: leto se tek zahuktalo.

VRHUNSKI LUKSUZ VISOKOPLATEŽNI gosti sa superluksuznih kruzera ne spavaju u Kotoru. Ali, ovaj vid turizma pokazao se više nego unosan, jer samo u jednom danu i do 3.000 bogataša, listom stranaca, obiđe kotorski stari grad i, naravno, uvećava pazar svima, od mnogobrojnih kafea i restorana, do agencija koje organizuju izlete na Lovćen, do ostrva Gospa od Škrpjela i drugih egzotičnih mesta prelepe Boke.

Vecernje Novosti
YouTube Preview Image