Poljaci i Česi se vraćaju u CG

August 15, 2010   | Bota

Nakon lošeg početka, sezona na krajnjem crnogorskom jugu ovog avgusta bilježi bolju posjećenost nego lani, traži se krevet više u privatnom smještaju, a najdužim pjeskovitim plažama Crne Gore vraćaju se nekada tradicionalni gosti centralne Evrope.
Ulcinj za svoj odmor biraju i gosti iz konkurentske Hrvatske ali i oni iz susjednih crnogorskih primorskih gradova.

Hoteli ulcinjske rivijere tokom juna i jula imali su 35 odsto više noćenja nego lani, a dobra posjeta nastavlja se i u avgustu. Najveći broj turista ipak boravi u privatnom smještaju, a o tome da se traži krevet više, osvjedočili smo se tokom posjete Velikoj plaži. Bili smo na Safari plaži kod porodice Delić.

“Nijesmo imali neke velike navale. Ispalo je dobro pošto se ove godine jako promijenila struktura gostiju. Imamo dosta gostiju iz Poljske i Češke i ja mislim da je to sve zbog cijene i zbog dobrih plaža i taj gost je počeo da se vraća u Ulcinj pošto je grad bio poznat po češkim turistima još prije 20 godina.”

U pijesku 14 kilometara duge plaže uživaju i turisti iz susjedne Hrvatske ali i nekih crnogorskih primorskih gradova.

“Kao Budvanka obožavam plaže u Ulcinju jer je to prostranstvo koje nema granica. Posebno me oduševljava ženska plaža gdje obično počinjem i zatvaram sezonu. Tamo jedno deset dana se opuštam i meditiram. Narod je jako gostoljubiv, tri vjere i sve je to ljubazno jer je turizam naša grana.”

“Mi smo iz Varždina i putujemo cijelim Jadranom i tako smo došli do Ulcinja. Ulcinjske plaže su pješčane plaže, među najljepšim na Jadranu. Utisci su fenomenalni, ova Safri plaža je predivna i ljudi su jako prijazni i dobri.”

Tempirana ekološka bomba

Ipak, lijepe pjeskovite plaže nijesu dovoljne da bi Ulcinju vratile nekadašnju slavu omiljene destinacije evropskih turista. Hotela je nedovoljno, infrastruktura problematična, a zaleđe tempirana ekološka bomba zbog porta Milena.

Kako poslovati u ovakvim uslovima i šta očekuju od grada i države turistički poslenici, pitamo porodicu Delić koja je godinama domaćin turistima na plaži Safari.

“Što se tiče države i opštine, oni trebaju samo da nam olakšaju da gost dođe, da nam priđe što lakše. Da nema kolona po dva sata dolje do plaže, kao i prilikom odlaska sa plaže. To je velika komplikacija za gosta koji je došao da se odmori, koji je došao na godišnji odmor.”

RSE: Šta je sa infrastrukturom?

“Infrastruktura je prvi problem, a drugi problem je loš odvoz smeća u Štoju. Ne krivim ja ni komunalnu službu, niti inspekciju jer je veliki broj ljudi, a malo je kanti za smeće da bi se to moglo efikasno riješiti.”

RSE: Ovdje je u blizini jedna velika ekološka crna tačka?
YouTube Preview Image
“Jeste. To je port Milena. Ona je za sada najcrnja ekološka tačka u Crnoj Gori i u Ulcinju. Ja mislilm da bi to trebalo da bude prva stvar u Ulcinju koja bi trebalo da se riješi.”

Izvor: Radio Slobodna Evropa