U ovom slučaju, mačka je most

August 15, 2010   | news

POTPREDSJEDNIK FORCE GENCI NIMANBEGU NASTAVIO POLEMIKU SA ADVOKATOM ZORANOM PIPEROVIĆEM
Ulcinj – Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu kazao je da je iznenađen nivoom reakcije podgoričkog advokata Zorana Piperovića na njegov „ljudski, građanski i jasan stav“ o inicijativi za imenovanje mosta na Port Mileni.
“Željan medijske pažnje i “naoružan“ predrasudama o Forci, a i prema Ulcinjanima, Piperović daje sebi za pravo da traži potvrdu patriotizma svojih bivših sugrađana prema Crnoj Gori. Ne potvrđuje se patriotizam prihvatanjem njegove inicijative o imenovanju mosta, niti je on mjera patriotizma, pa da se bespogovorno aminuje njegov predlog. Izgradnja mosta nije ni počela, niti se što radi na rješavanju imovinskih pitanja na trasi pristupnog bulevara. Neka most prvo bude izgrađen, pa onda imenovan”, istakao je Nimanbegu u pisanom reagovanju.

Piperović je nedavno pokrenuo inicijativu da novi most na Port Mileni ponese ime kralja Nikole Petrovića.
Pravila demokratije su, dodao je Nimanbegu, jasna, pa će “i o tome odlučivati većina”.
“I to preko odluke opštinske Komisije za imenovanje ulica i trgova koja se na kraju mora naći pred odbornicima na glasanje. Zašto Piperović traži da Ulcinjani još jednom potvrde da im je Crna Gora na srcu? Da li on misli suprotno, pa traži još jednu potvrdu”, pitao je Nimanbegu.
On je naglasio da su Forcu svi relevantni subjekti u Crnoj Gori prepoznali kao modernu, mladu i snažnu nacionalnu partiju koja je okrenuta budućnosti i integracijama i sa kojom svi žele saradnju “što baca u vodu vaše insinuacije”.
“Vaši pokušaji zamagljivanja ove činjenice pokazuju da se u cilju učestale lične promocije ne libite blatiti svoje bivše sugrađane za koje pretpostavljate da ne misle kao vi. A, što se tiče knjige Živka Andrijaševića, informišite javnost da ni Opština nije dala ni cent za štampanje te knjige, kao ni Vi lično, niti ijedna druga politička partija”, poručio je Nimnabegu i dodao da je Piperović pogrešno protumačio metaforu o mačkama i mišu.

“Suština poslovice Deng Siao Pinga da nije važno da li je mačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe, odnosila se na mogućnost kohabitacije dva ekonomska sistema u Kini, komunističkog i kapitalističkog. U prevodu na stanje u Ulcinju, njome sam htio da ukažem onima koji su, željni medijske pažnje, pokrenuli ovu inicijativu, da nije bitno toliko kako će se most zvati, već da on bude izgrađen”, poručio je Nimanbegu Piperoviću koji se, kako je rekao, u toj poslovici prepoznao u “časnoj ulozi miša”.

Zna se ko odlučuje

“Što se tiče Piperovićeve poruke “do viđenja na mostu kralja Nikole”, poručujem mu da nije on taj koji će odlučiti o imenu mosta. Mi ćemo doći i radovaćemo se otvaranju tog mosta bez obzira na ime koje bude nosio nakon zakonske i demokratske procedure”, naveo je Nimanbegu u reagovanju.

Samo neka nikne

Predsjednik Društva prijatelja Starog grada ”Kaljaja” Ismet Karamanaga kazao je da je nepotrebno voditi polemiku o imenu mosta na Port Mileni kada ono već postoji.
“Rječica, kanal ili ekološka bomba, odnosno Port Milena, dobila je ime po knjeginji Mileni tako da je sve što je na njenim obalama, njeno, pa i most ako ikada bude sagrađen. Mislim da je sasvim u redu da se mostu ne da nikakvo posebno ime. Jednostavno, po logici on i jeste most na Port Mileni, i to je sasvim dovoljno za sve nas koji smo godinama vezivali barke u tom kanalu, a koji je danas pretvoren u septičku jamu”, kazao je Karamanaga.
On je pozvao parlament da konačno počne razmišljati i o prečišćavanju i održavanju kanala.
Predlog Piperovića podržao je poslanik SNP- a Aleksandar Damjanović, koji, takođe, vuče korijene iz Ulcinja.
“Ideja je veoma interesantna i mislim da je pogodila metu. Kao čovjek koji dosta vremena provodi u Ulcinju, gdje imam rodbinu i prijatelje, mogu da podržim tu ideju s tim da je potrebno ispuniti i jedan uslov – da se most zaista i napravi što je, imajući u vidu ekonomsku situaciju, sada prilično neizvjesno”, kazao je Damjanović. Dodao je da bi ideju trebalo podržati i zbog činjenice „da je Ulcinj od Turaka oslobođen za vrijeme vladavine knjaza Nikole, a za čijeg je života i dobio obrise grada“.
“Nadam se da će ideju podržati sve relevantne opštinske strukture i na taj način potvrditi skladan multietnički i multikonfesionalni karakter grada”, kazao je Damjanović.
„Vijestima“ se, povodom inicijative Piperovića, javio i član GO PzP Miki Rolović, koji ima gotovo identično mišljenje kao i Damjanović.


S.A.
Vijesti