Štoj u smeću

August 16, 2010   | Ngjarjet - Events

Najslabija tačka u infrastrukturi Ulcinja je – saobraćaj. Gužve se stvaraju najčešće u periodima odlaska i povratka turista sa plaže, mada ni tu nema pravila. Sredinom jula se dešavalo da kolona počne pored Male plaže, a završava četiri kilometra dalje – na Velikoj plaži. Na takozvanom „uskom grlu“ u Port Mileni, gdje se bulevar sužava sa četiri na dvije trake, zastoja ima u prijepodnevnim i popodnevnim satima. U glavnoj ulici gužve ima pazarnim danima – utorkom i petkom. Saobraćaj od kružnog toka do kraja Male plaže je u ljetnjem periodu svakodnevno zatvoren od osam časova do jedan poslije ponoći i taj dio koristi se kao šetalište, dok vozila saobraćaju okolnim jednosmjernim ulicama.

Tokom jula i u prvoj nedjelji avgusta u ulcinjskoj opštini nije bilo većih problema sa strujom i vodom. U drugoj nedjelji avgusta, više noći zaredom, u pojedinim djelovima grada isključeno je napajanje struje na nekoliko sati. Ovakvi problemi su se mogli očekivati i ranije, jer u najjužnijoj opštini u ljetnjim mjesecima boravi petostruko veći broj ljudi nego van sezone.

Najviše pritužbi građana i turista odnosi se na higijenu glavnog puta u naselju Štoj, odakle se sa jedne lokacije, prema tvrdnjama mještana, smeće gotovo uopšte ne odnosi. Direktor Komunalnog preduzeća u Ulcinju Kaplan Mučaj za Pobjedu, međutim, kaže da se sa te lokacije smeće odvozi i po nekoliko puta dnevno.

– Zakupci plaža i vlasnici pojedinih objekata namjerno prave tamo „deponiju“ smeća. Oni su dužni da potpišu ugovor sa nama, a na Velikoj plaži ugovor postoji samo sa deset zakupaca. Iz svih djelova grada smeće se odvozi tri puta dnevno. Naši radnici su stalno na terenu. Tokom ove sezone imali smo dosta uobičajenih problema. Na prvom mjestu, imamo premali vozni park i od šest vozila samo su dva nova. Jedan od problema takođe je što mnogo vremena izgubimo zbog nepropisno parkiranih vozila – kaže direktor Komunalnog.

A. Ž.
Pobjeda


YouTube Preview Image