Almira Sukalić: Na mojoj strani je mladost

August 19, 2010   | Ngjarjet - Events

Naš gost: Almira Sukalić, najmlađa direktorka u istoriji ulcinjskog hotelijerstva
U hotelu je zaposleno 50 radnika i svi su stariji od mene. Zato se trudim da održim balans između naređenja, autoriteta i poštovanja prema starijima. Oni imaju veliko iskustvo, tako da se u većini stvari potpuno razumijemo – kaže Almira Sukalić

Ulcinj – Dvadeset trogodišnja Ulcinjanka Almira Sukalić razbila je sve predrasude sredine u kojoj živi. Iako se od djevojaka u ranim dvadesetim godinama u albanskim porodicama, prije svega, očekuje da se udaju i rode potomstvo, Almira se prihvatila funkcije u hotelu Olympic i postala najmlađa direktorica u istoriji ulcinjskog hotelijerstva. Prethodno je magistrirala na Fakultetu ekonomskih nauka u Podgorici. Razgovarale smo o tome kako se snašla na funkciji koju obavlja već dva mjeseca, o problemima i lijepim stranama njenog posla.

Pobjeda: Kako je vaša porodica prihvatila vijest o imenovanju za direktora?

Sukalić: Vremena se mijenjaju – danas većina djevojaka upisuje fakultete. Ja nijesam još udata i to mi je olakšavajuća okolnost, jer mogu mnogo više vremena provesti na poslu. Roditelji su ponosni i čak su sa više entuzijazma primili vijest o mojoj funkciji nego ja sama. Oni i moje dvije sestre su mi najveća podrška i daju mi snagu da uvijek idem naprijed.

Pobjeda: Kako se djevojka od 23 godine snalazi u izdavanju naređenja duplo starijima?

Sukalić: Moja sreća je što sve radnike već poznajem jer sam radila kao pripravnik u „Ulcinjskoj rivijeri”. U hotelu je zaposleno 50 radnika i svi su stariji od mene. Zato se trudim da održim balans između naređenja, autoriteta i poštovanja prema starijima. Oni imaju veliko iskustvo, tako da se u većini stvari potpuno razumijemo i, što je najvažnije, odlično su me prihvatili.

Pobjeda: Nakon mjesec dana rada, šta se može pripisati vama kao zasluga?

Sukalić: Kada sam došla na ovo radno mjesto prvo sam gledala koje su kritične tačke u hotelu koje bi trebalo popraviti, a da radovi ne smetaju gostima. Uočila sam da je kuhinja bila dosta zanemarena prilikom pripreme hotela u predsezoni, tako da smo je naknadno renovirali. U svakom slučaju, olakšavajuća okolnost je ta što je hotel već bio adaptiran i bilo mi je mnogo lakše nego prethodnom direktoru.

Pobjeda: Od juna mjeseca hotel Olympic je konstantno pun. Odakle dolaze gosti?

Sukalić: Dosta je promijenjena struktura gostiju ove godine. Većina dolazi iz Češke, Poljske, Njemačke, Rusije, BiH i dijaspore Kosova. Promjena strukture je zasluga čitavog preduzeća. Ja sam tu došla u jeku sezone i na meni je da nastavim dobru praksu.

Pobjeda: Kako pamtite prvi radni dan u fotelji direktora?

Sukalić: Kao najzanimljiviji. Tada sam imala priliku da koordiniram organizovanje seminara. Upoznala sam brojne profesore iz čitave ex Jugoslavije i imala sam čast da prisustvujem svečanom otvaranju. Dobila sam i zahvalnicu kao dobar organizator.

Pobjeda: Kako se snalazite sa poslovima administracije?

Sukalić: Kao pripravnik, radila sam u sektoru za finansije, a imam i dobre radne navike, tako da su mi najmanji problem administrativni poslovi. Trudim se da budem svuda prisutna. Cilj mi je da izađem u susret i radnicima i gostima hotela. Jako je važna dobra komunikacija sa gostima – da oni osjete gostoprimstvo i da se ovdje osjećaju kao kod svoje kuće.

Pobjeda: Šta biste istakli kao prednost ovog posla i kako vam sve sada izgleda?

Sukalić: Jedna od prednosti ovog posla je što upoznajem interesantne ljude. Vjerovala sam u sebe, ambiciozna sam i zahvalna na povjerenju. Krenulo mi je dobro i nadam se da ću istrajati. Na mojoj strani je mladost, a iskustvo se stiče vremenom.
A. Živanović
Pobjeda


YouTube Preview Image

1