U Ulcinju gosti nemaju gdje da troše novac

August 21, 2010   | Bota

„ZID” okončao anketu 2.000 turista u ulcinju
Ulcinj – Čak 73 odsto gostiju u Ulcinju ove sezone je stiglo sa Kosova, 12 odsto iz Crne Gore i zemalja regiona, a 15 odsto iz Poljske, Rusije, Njemačke, Austrije i Češke, pokazala je anketa koju je na uzorku od 2.000 turista sprovela Asocijacija za demokratski prosperitet “ZID” iz Podgorice za račun lokalne Turističke organizacije.
U desetodnevnom istraživanju učestvovalo je 13 volontera iz Crne Gore, Francuske, Italije, Španije, Amerike i Poljske.
Istraživanje je pokazalo da je najviše gostiju starosne dobi između 24 i 35 godina, njih čak 65 odsto, dok su oni do 10 godina stariji zastupljeni sa 18 odsto. Petina turista prvi put boravi u Ulcinju, a njih 26 odsto u najjužnijoj opštini ljetovalo je više od deset puta.
“Turisti su zadovoljni smještajnim kapacitetima i uređenosti kupališta. Problem im predstavljaju nečistoća, posebno na Pristanu i velike gužve u saobraćaju. Takođe, turisti su nezadovoljni ponudom lokalnih turističkih agencija koje ne organizuju izlete do Ade, Šaskog jezera, Kotora ili Dubrovnika”, kazala je za “Vijesti” koordinator istraživanja Mirela Rajković.

Ona je naglasila da je anketa pokazala da će sezona biti produžena i na septembar, posebno na Velikoj plaži zbog kaik surfinga.
“Tamo smo evidentirali i goste iz Australije, a na Velikoj plaži postoji nekoliko klubova kaik surfinga koji će biti aktivni sve do kraja septembra”, pojasnila je Rajković.
Zanimljivo je, dodala je, da je čak 76 odsto anketiranih turista na more stiglo svojim automobilom.
“Petnaest odsto gostiju stiglo je avio-prevozom, osam odsto brodom ili rentakarom, a nepun procenat autobusom”, kazala je Rajković i istakla dobru saradnju sa čelnicima grada i TO.


Nemaju gdje da troše novac

Ulcinj, kako kaže Rajković, koji važi za jeftinu destinaciju, morao bi da obrati pažnju i na visoko platežnu klijentelu.
“Sreli smo četvoro Rusa koji su nam ispričali da su za 18 dana, koliko su u Ulcinju, potrošili 40.000 eura. Požalili su nam se da nemaju gdje da potroše ostatak novca jer u Ulcinju nema velikih kazina i diskoteka”, ispričala je Rajković.

S.A
Vijesti
YouTube Preview Image

1