Ulcinj: Dobra turistička ponuda i u septembru

August 26, 2010   | Turizmi / Turizam

Najljepši mjesec u Ulcinju je – septembar. Ljeto je na izmaku, ali još uvijek traje, vrućine su prošle, nema gužvi, a na svakom koraku mame opojni mirisi i egzotičan izgled mediteranskog voća, slatkog groždja, smokava, pečenih kestena, žutih dunja, žarko crvenih narova i iglica…  Idealni uslovi za pravo uživanje i  odmor! Ulcinj ima i rijeku Bojanu, i Šasko jezeri i nepregledno prostranstvo pješčanih plaža, prelijep stari grad, polja solane u zaleđu Velike plaže, kulturno-istorijske spomenike, bogat ornitološki svijet i bujnu vegetaciju na svakom koraku. Ulcinj je ponovo ptkrivena destinacija za turiste iz mnogih krajeva svijeta koji ovdje dolaze da se odmaraju, razonode, rekreiraju, ali i liječe.

Sadržaji koje najjužniji crnogorski grad nudi, turistima pruža mogućnost da ovdje provedu kvalitetno vrijeme.  Pored obilazaka prirodnih ljepota Ulcinja, turistima se pruža i mogućnost bavljenja najrazličitijim sportovima. Poznavaoci kažu da su Ada Bojana i Velika plaža na listi svjetskih top destinacija za surfing i kitesurfing. U Ulcinju se može i letjeti zmajem, voziti barkom, roniti… Ukoliko ste vješti u  ronjenju, ulcinjske uvale su mjesta kao stvorena za Vas. Nedaleko od obale, ispod površine mora, u blizini naselja Liman otkrivene su olupine brodova iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Nekoliko ulcinjskih ronilačkih klubova nudi mogućnost kako iznajmljivanja kompletne profesionalne opreme, tako i obuku za one koji žele postati ronioci.

Na Bojani i na Porto Mileni se mogu vidjeti brojne kalimere – atraktivne drvene kućice sa napravama za specifičan način lova ribe koji se zadržao do današnjice. Turisti se mogu oprobati i kao ribolovci.  Ljubazni domaćini rado će ih sa sobom odvesti čamcem i uputiti u mnoge ribarske tajne i zanimljive ribarske priče. Za one koji nijesu ribolovci, a vole ribu idealna lokacija su riblji restorani na vodi duž rijeke Bojane, u kojima se nude raznovrsni morski specijaliteti i riba ulovljena i pripremljena na tradicionalan način.

Na čuvenoj ženskoj plaži izviru sumporne vode, pa ovu plažu već decenijama posjećuju žene iz svih krajeva svijeta radi rješavanja zdravstvenih problema.  Pijesak na ulcinjskoj Velikoj plaži u svom hemijskom sastavu ima oko 30 mineralnih sastojka, od kojih su neki vrlo rijetki, a koji su biološki vrlo aktivni.  Ulcinjski pijesak sadrži radijum, uran i torijum u malim količinama, što sve ukupno čini da je vrlo pogodan za primjenu u medicinske svrhe, naročito kod oboljenja organa za kretanje i kičme, reumatizma, diskopatija, išijalgija, kao i stanja nakon povreda ovih organa.

Hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja očekuju dobru popunjenost i u septembru. U hotelu Bellevue na Velikoj plaži cijena polupansiona u septembru se kreće od 20 do 27 eura po osobi dnevno. U hotelu Olympic polupansion u prvoj polovini septembra iznosi 31 evro dok u drugoj polovini septembra iznosi 24 evra po osobi. Hotel Albatros nudi polupansion po cijeni od 29 eura.  U hotelu Mediteran koji se nalazi pored Male plaže gosti u septembru plaćaju polupansion 34 eura po osobi. U nudističkom centru na Adi Bojani u septembru polupansion se kreće od 24 do 36 evra po osobi. U privatnom smještaju se tokom septembra može naći veoma kvalitetan smještaj za 8 eura po krevetu dnevno. Prema vremenskim prognozama, u septembru nas očekuje dosta sunčanih dana i toplo more.

Dnevni list Pobjeda, Ana Živanović
YouTube Preview Image