Kacema mimo zakona

September 1, 2010   | news

Nakon nevolja ribara u Ulcinju oglasila se Forca
Ulcinj – Forca je juče pozvala tužilaštvo da ispita gradnju Kaceme ispod Starog grada u Ulcinju nakon što su preksinoć po jakom nevremenu mještani sami spasavali svoje barke u uzburkanoj lučici.
“Jučerašnja dešavanja su u svemu potvrdila sumnje i optužbe Force da iza ovog projekta stoji koruptivna afera koja zaslužuje da se nađe pred organima zakona”, piše u saopšenju Force. Dodaje se da je oluja “demaskirala veliku prevaru i nesposobnost lokalne vlasti da, zajedno sa “Morskim dobrom”, raspolaže sredstvima poreskih obveznika“.
“Mnogi građani sinoć su bili svjedoci da je nova lučica nefunkcionalna i da ne pruža zaštitu privezanim barkama. Svi vlasnici barki su bili mobilni u odbrani svoje imovine i veći broj njih je svoje barke izvukao iz „glupave“ marine da bi ih spasao od havarije”, navodi Forca i pita „šta će sa barkama biti zimi“.
“Ovaj projekat izveden je na arogantan način, tako što se nipodaštavalo mišljenje i volja građana samom činjenicom da nijesu organizovane javne rasprave o tome. Forca je izrazila zabrinutost i zbog činjenice da projekat može ugroziti kulturno i monumentalno nasljeđe Ulcinja jer se ne uklapa sa cjelinom u kojoj dominira tvrđava. Forca je izrazila veliku rezervu i za sam kvalitet predloženog rješenja zbog činjenice da projekat ne predviđa dopunsku pripadajuću infrastrukturu”, piše u saopštenju i dodaje „da je ono što je sagrađeno koštalo više puta manje od prikazane sume od 1,2 miliona“.

Nije još gotovo

Rajko Mihović iz “Morskog dobra” poručio je ribarima da zbog toga što lučica još nije stavljena u funkciju, preuzmu odgovornost za svoje barke.
“Taj posao još nije završen, a radovi će biti nastavljeni u septembru. Tek kada marinu zvanično stavimo u funkciju, barke će biti bezbjedne”, kazao je Mihović.

S.A.
Vijesti
YouTube Preview Image

2