Iz Budve odbacuju optužbe Ulcinjske Force

September 2, 2010   | news

Morsko dobro: Kacema je čista
Ulcinj – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom odbacilo je optužbe Force da je lučica Kacema ispod Starog grada u Ulcinju građena nezakonito i da je riječ o koruptivnoj aferi.
Iz tog preduzeća juče je ponovo saopšteno da poslovi na projektu nijesu završeni i da lučica nije infrastrukturno opremljena.
“Samim tim, objekat nije stavljen u funkciju i još se ne može bezbjedno koristiti. Stručne službe preduzeća, u saradnji sa projektantom i nadzornim organom, pratiće ponašanje novoizgrađene konstrukcije u eksploataciji i predložiti korekcije ukoliko se to pokaže neophodnim. Nakog završetka objekta i pribavljanja upotrebne dozvole, lučica će biti korišćena na stručan i profesionalan način”, navodi se u reagovanju „Morskog dobra“ na tekst „Kacema mimo zakona“, koji je objavljen u jučerašnjim „Vijestima“.
U tom tekstu, Forca je iznijela niz optužbi na račun JP i gradskih vlasti samo dan nakon što su mještani u nevremenu spasavali svoje barke u uzburkanoj lučici.
Forca je pozvala i tužilaštvo da preispita posao povodom gradnje Kaceme, ocjenjujući da je riječ o koruptivnoj aferi.
U „Morskom dobru“ podsjećaju da su sa Opštinom Ulcinj i u skladu sa DUP-om za zonu Pristan 2008. godine planirali izgradnju lučice Kacema, te da je realizacija te investicije počela izradom projektne dokumentacije.
“Projekat je uradila specijalizovana hidrograđevinska kompanija „PMC INVEST“ iz Tivta, a projektant je Milan Jovanović iz Beograda. Projektovani kapacitet lučice je oko 50 mjesta za manje čamce. Geomehanički elaborat o ispitivanju morskog dna uradio je Zavod za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize AD „NIKŠIĆ“, a elaborat o mogućem uticaju ovog projekta na obalne procese u neposrednoj okolini, uradio je dr Sava Petković iz Beograda”, navodi se u reagovanju. Dodaje se da je reviziju projektne dokumentacije obavio Građevinski fakultet iz Podgorice i ocijenio je pozitivno.
“U postupku pribavljanja građevinske dozvole od oktobra do decembra 2008. sprovedena je javna rasprava o procjeni uticaja na životnu sredinu. U toku javne rasprave nije bilo primjedbi građana, niti drugih subjekata. Ministarstvo za ekonomski razvoj je na bazi kompletne dokumentacije izdalo odobrenje za gradnju broj 1102-02-9423/1-08 od 19. januara 2009. “Morsko dobro” je, saglasno Zakonu o javnim nabavkama, sprovelo javni tender za izbor izvođača radova. Radovi su povjereni izvođaču „YU BRIV“ iz Kotora. Saglasno zakonu, izabran je i stručni nadzor nad izvođenjem radova, a poslovi su povjereni preduzeću „BIROK“ iz Herceg Novog”, podsjeća se u reagovanju i ističe da su ugovoreni radovi na realizaciji prve faze izgradnje lučice Kacema iznosili 764.141 euro.
“Stručni nadzor nad izvođenjem radova konstatovao je da je gradnja lučice stručna i profesionalna, i u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom”, zaključuje se u reagovanju.

S.A.
Vijesti



YouTube Preview Image

1