Ferhat Dinoša i dalje vjeruje u saradnju sa DPS-om u Ulcinju

September 3, 2010   | news

Pregovori još nijesu završeni

Ulcinj – Lideri Demokratske unije Albanaca (DUA) i Force, Ferhat Dinoša i Nazif Cungu različito su juče komentarisali vijest o sve izvjesnijem samostalnom nastupu DPS na predstojećim izborima 17. oktobra u Ulcinju. Dok Dinoša tvrdi da pregovori sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) još nijesu okončani, u Forci tvrde da je rano govoriti o koalicijama. Iz DPS-a ranije je nagoviješteno da bi ta stranka mogla nastupiti samostalno na izborima zakazanim za 17. oktobar u Ulcinju.
“DUA traga za najboljim načinom izlaska na izbore, ali ničemu još nije finale. Moje informacije i kontakti govore da još ništa nije isključeno. U svakom slučaju, i dalje računamo na saradnju sa DPS- om bez obzira na način nastupa na izborima. Čak štaviše, mjerimo i to da li bi bilo dobro sadašnju koaliciju sa DPS-om proširiti blokom stranaka koje bi bile spremne na saradnju“, kazao je Dinoša „Vijestima“.

Upitan da li je DUA spremna sama da izađe na izbore, Dinoša je kazao da je i u tom slučaju optimista.
“I u tom slučaju ostvarili bi rezultat koji bi DUA pozicionirao kao vodeću političku snagu u Ulcinju“, ustvrdio je Dinoša.
Za razliku od Dinoše, Cungu je ocijenio je da je potez DPS-a o samostalnom nastupu, potpuno očekivan i da mu je prethodio izlazak SDP-a, kao manjeg člana koalicije.
“Konačno su uvidjeli da je predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga sa svojom ekipom doveo Ulcinj pred ekonomski kolaps te da kao takvi nemaju kapacitet da izvuku grad iz krize. Zato sada, pritisnuti podacima sa terena, pokušavaju da spasu svoje pozicije. Zna se da brod koji tone napuštaju svi“, kazao je Cungu, ističući da DPS ne može pobjeći od odgovornosti za stanje u Ulcinju.
”Što se mogućih postizbornih koalicija tiče, o tome je još rano govoriti, ali Forca razgovara sa albanskim partijama sa kojima je i do sada sarađivala i očekujemo skorašnji dogovor”, kazao je Cungu.

Poznavaoci političkih prilika u najjužnijoj crnogorskoj opštini procjenjuju da će odlučujuću borbu za glasove, u slučaju samostalnih izlazaka voditi Forca i DUA. Forca koja je iz prošlih izbora sa 11 mandata izašla kao pojedinačno najjača partija očekuje još bolji rezultat, ali je sigurno da će se i DUA mnogo više fokusirati na uže gradsko jezgro, gdje je Forca za sada pojedinačno vodeći politički subjekt. Dinošina stranka, za razliku od grada, ima mnogo jače pozicije u Vladimiru, mjestu udaljenom 25 kilometara od Ulcinja. Prema nezvaničnim infomacijama, ukoliko raskine saradnju sa DPS-om, DUA će razmotriti mogućnost saveza sa Partijom demokratskog prosperiteta, koja ima značajnu podršku na području Anamalita.

S. A.
Vijesti