Biznismenima će biti usko na Adi Bojani

September 5, 2010   | news

U morskom dobru kategorični da će rušiti sve objekte čiji vlasnici ne zaključe ugovore
Ulcinj – Više od pola vlasnika kućica na Adi Bojani nije podnijelo zahtjev za zaključenje ugovora o korišćenju državnog zemljišta što je razljutilo čelnike „Morskog dobra“ i Ministarstva za uređenje prostora i zaštite životne sredine koji najavljuju rigorozne mjere prema „neposlušnim“. Vlasnicima je dat ultimatum- ko ne potpiše, „leti“ sa Bojane. A među njih 230 koji se nijesu odazvali pozivu „Morskog dobra“, najviše je ulicnjskih i barskih biznismena, ali i onih malo poznatijih iz Podgorice i Rožaja. Za sada, prema podacima iz Programa privremenih objekata 2008, poslednjih dostupnih javnosti, za ugovor nijesu zaintersovani podgorički biznismeni Vesko Barović koji se baškari na 98m2 i Dejan Milić, sa kućicom od preko 100m2. Zahtjev nije podnio ni nekadašnji fudbalski mag, a sada predsjednik FCCG Dejan Savićević, ali i javnosti nepoznati Beranac Slavko Vujičić čija se vikendica prostire na čak 243m2. Tu je i čuveni Rožajac Hakib Musić koji ima vikendicu od 140m2, ali i Beograđanin Miroljub Kurtović koji ima nekoliko objekata ukupne površine od oko 300m2.

Onaj najveći od 170m2, preko puta restorana „Pegassus“, već godinama je u fazi raspada, ali ni vlasniku ni nadležnim inspekcijama zasada ne pada na pamet da sklone taj krš koji kvari idilični krajolik. U Morskom dobru i Ministarstvu su svjesni da povratka nazad nema.
– Već krajem ovog mjeseca počećemo proceduru za uklanjanje svih objekata čiji vlasnici nijesu zaključili ugovore – kategorični su u „Morskom dobru“.
Kako su saopštili, do 31. avgusta, od ukupno 442 objekta, za 200 su podnijeti zahtjevi za zaključenje ugovora koje je do sada potpisalo samo 11 vlasnika.
-Poražavajuće veliki broj nezaintersovanih za akciju „Morskog dobra“ i Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine rezultiraće angažovanjem svih raspoloživih snaga da se cijeli posao privede kraju- rečeno je „Vijestima“ u „Morskom dobru“. Prema saznanjima „Vijesti“, tokom posljednjih dana vlada veće interesovanje za podnošenja zahtjeva, kojih je sada oko 300, od čega je 30 zaključenih.

I dok su za ugovore uglavnom zaintersovani vlasnici ribarskih kućica ili manjih objekata, vikendaši sa dužim stažom na obalama Bojane i povećim gabaritima svojih vila, iz sjenke prate razvoj situacije i eventulano kolebanje nadležnih institucija kada je u pitanju cjenovna politika.
– Nema popusta jer bi time izigrali ove ljude koji su zaključili ili će tek zaključiti ugovore sa Morskim dobrom – kazao je sagovornik “Vijesti”.
Prema cjenovniku koji je potvrdilo Ministarstvo, vlasnici vikend kućica od 30 kavdrata plaćaju naknadu u visini od hiljadu eura. Za svaki kvadrat više, vlasnik je dužan da plati dodatnih 30 eura a za platformu pet eura. Naknada za korišćenje kvadrata zemljišta iznosi jedan euro, dok vlasnici ribarskih kućica, godišnje plaćaju 150 eura.
Vlasnici su većinom nezadovoljni cijenama zakupa za koje kažu da su astronomske.
– Puno brate, moraću da skidam sprat da bih mogao da platim- požalio se „Vijestima“ jedan od vlasnika iz Podgorice. Ulcinjanin, koji na desnoj obali ima kućicu skromnih gabarita, bio je raspoloženiji za razgovor.
– Izgleda da je došlo vrijeme da se i za uživanje plaća – šeretski je kazao on.
U Morskom dobru, kako saznajemo, nezadovoljni su odnosom lokalnih i barskih biznismena, za koje kažu da posjeduju veliki broj objekata na Adi Bojani
– Oni su među prvima morali da plate i daju primjer drugima- kazao je naš sagovornik.

Vlasnik „Primusa“ Džaudet Cakuli kazao je da je među prvima predao zahtjev za zaključenje ugovora. Osim na cijene, on ima primjedbu i što su objekti klasifikovani samo po veličini.
– Logično je bilo različito tretirati kućice koje se koriste za odmor od onih koje vlasnicima služe za izdavanje. Takođe, Ulcinjani su morali imati neke benifite jer je Bojana ipak na teritoriji naše opštine – kazao je Cakuli „Vijestima“.
Neki od vlasnika požalili su se „Vijestima“ da im nije uvažen zahtjev za posebnu kategorizaciju objekata u kojima žive.
– Tu se ne odmaram, ne ljetujem i ne izdajem. Živim tu 12 mjeseci godišnje i moralo se voditi računa i o tome – kazao je jedan od njih.
Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u opštini Ulcinj, koje je donijelo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, montažni objekti na zemljištu u državnoj svojini, na obalama rijeke Bojane, za 2010. godinu, tretirani su kao privremeni objekti. JP za upravljanje morskim dobrom i Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine pozvali su vlasnike objekata da zaključe ugovor sa JP za postavljene privremene objekte. U Morskom dobru tvrde da su svi prihodi ostvareni potpisivanjem ugovora sa JP kao i nadoknada za državno zemljište koje je dato na korišćenje, planirani za rješavanje infrastrukturnih i ekoloških problema u Opštini Ulcinj.

S. ADROVIĆ
Vijesti


YouTube Preview Image