Ulcinj oborio rekord

September 8, 2010   | news

U najjužnijem gradu zadovoljni sezonom

Ulcinj – Gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga ocijenio je da je ovogodišnja sezona bila najuspješnija u protekle dvije decenije i istakao da ga posebno raduje činjenica da u gradu i dalje boravi značajan broj turista uprkos tome što je ljeto na izmaku.
I na graničnom prelazu Sukobin, dodao je on, ove godine zabilježen je rekordan broj prelazaka što “ukazuje na činjenicu da su Kosovari ostali vjerni Ulcinju, svojoj omiljenoj destinaciji budući da je autoput kroz Albaniju znatno smanjio rastojanje do Crne Gore”.
Hajdinaga je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio da će gradnja novog mosta na Port Mileni početi krajem mjeseca i izrazio očekivanje da će projekat lučice Kacema uskoro ući u finalizaciju.
“Istovremeno, u saradnji sa Ministarstvom uređenja prostora i zaštite životne sredine, već radimo na izboru najboljeg idejnog rješenja za buduću halu sportova za šta je raspisan konkurs. Projektna dokumentacija potrebna nam je i za proširenje i standardizaciju putnog pravca od Ulcinja do graničnog prelaza Sukobin-Murićani i naše aktivnosti biće usmjerene i u tom pravcu. Posebnu pažnju posvetićemo gradnji novih parking mjesta, uređenju zelenih površina i sadnji novog broja palmi duž glavnog gradskog bulevara, glavnih ulica i drugih djelova grada”, istakao je Hajdinaga.
Direktor TO Ali Redža rekao je da je, po zvaničnoj statistici, Ulcinj ugostio više od 100 hiljada turista koji su ostvarili skoro sedam puta više noćenja.
“U strukturi gostiju, dominirali su stranci kojih je bilo blizu 90 hiljada. Sve u svemu, imali smo zvanično 10 odsto više gostiju nego lani”, kazao je Redža.
Najviše gostiju, dodao je on, i ove godine stiglo je sa Kosova, Albanije i Makedonije, više od 71 odsto, ali je Ulcinj, kako je kazao, vratio goste iz Bosne, Srbije i istočne i centralne Evrope dok je Njemaca i ostalih turista iz Zapadne Evrope bilo za 17 odsto više nego lani.
“U prilog činjenici da je sezona uspješna govori i to da sezona ove godine ne traje, mjesec, dva ili tri. Gosti su tu još iako je skoro polovina septembra što nas hrabri da če naredna sezona trajati duže”, kazao je Redža.
On je naglasio da su putna infrastruktura, odnosno gužve u saobraćaju, nedostatak parkinga, povremeni prekidi u snabdijevanju vodom i strujom, nedostatak visokokvalitetnog hotelskog smještaja, nezadovoljavajući nivo čistoće, neadekvatan put do Sukobina i dileri, osnovne primjedbe turista na tok sezone.
Sekretar za privredu Vaso Radović kazao je da rezultati ovog ljeta “nijesu došli slučajno”, te da Opština već sada počinje pripreme za narednu sezonu.

Hajdinaga: Neki vide samo crno pred sobom

Prvi čovjek Ulcinja nije juče zaboravio da je počela predizoborna kampanja.
“Nažalost, ima i onih koji misle, djeluju i tvrde da je sezona bila loša i to je stvarno žalosno. To je ona grupa pojedinaca koja od sezone ima obilne prihode, ali to njima nije zasmetalo da ovogodišnje ljeto, već u maju i junu, proglase propalim adresirajući optužbe uvijek na račun predsjednika Opštine i direktora Turističke organizacije. Međutim, tok sezone i odlični rezultati najbolji su odgovori toj kategoriji ljudi koji ignorišu i blate svako angažovanje i rezultat, jer samo crno pred sobom vide”, kazao je Hajdinaga.

S.ADROVIĆ
Vijesti
YouTube Preview Image