Ada Bojana és a nudisták paradicsoma

September 11, 2010   | Bota

Leírás Ada Bojana

Mobil: Viber + Whatsapp: +382 69 335 534  : +382 69 335 512

Különleges mini-sziget (5 km2), a Velika Plaža folytatásaként. Kialakulásában egy, a XIX. század közepén, a folyó torkolatnál elsüllyedt hajó játszott közre. A Bojana folyó a roncs köré előbb két zátonyt emelt, majd az idők folyamán hordalékával töltötte fel ezt a területet. A mesterséges sziget a folyót két ágra osztotta, így alakult ki háromszögletű alakja, melynek két oldalát édesvíz, míg a közel 3 km-es szakaszt az Adria mossa. A pálmalevelekből font napernyők sokasága egzotikus külsőt ad a strandnak.
Az Ada egyedülálló kis szigetecske, mindösszesen 5,4 km2. Ulcinj városától 18 kmre található 2,8 km hosszú és 1,8 km széles sziget.
Partja: homokos, a szigetet két oldalról a Bojana folyó mossa édes vizével, míg a harmadik oldalról, homokos partját a tenger mossa. A strand és az egész üdülőtelep naturista.
Csaknem két évig tartott, amíg a montenegrói Ulcinjhoz közeli Ada Bojana szigeten található nudista üdülő-komplexumot felújították. Az üdülő és a hozzá tartozó tengerpart rendkívüli népszerűségre tett szert az előző évtizedekben, különösen a német turisták körében.

Ada Bojana (Ada Buna) szigete a montenegrói tengerpart egyik izgalmas része. Itt található a fantasztikus idegenforgalmi lehetőséget kínáló partszakasz, a Velika Plaza egy része, amelynek hasznosítására már nemzetközi pályázatot írt ki a montenegrói kormány. (Igaz, ezt a tendert folyamatosan halasztják, a legutóbbi kiírás szerint augusztus 17-ig lehet ismét pályázni) A sziget a remek halászvendéglői mellett a nudista strandjáról is híres (volt) Európa szerte.

A sziget kialakulása is érdekes. A Bojana folyó torkolatában fekszik a háromszög alakú szárazföld. Eredetileg két egymástól külön álló sziget alakult ki zátonyokból a folyótorkolatában, de később a két sziget között megfeneklett egy túlméretes hajó, és a folyó elkezdte feltölteni a hajóroncsot és a környékét a hordalékával, és a 19. századra kialakult a háromszög alakú sziget, amelynek a tengerparti oldalán egy három kilométer hosszú, homokos strand található.

A nudista üdülőtelepet 1973-ban hozták létre, és rögtön nagy sikert aratott a németek körében. A mostani üzemeltetők szeretnék visszaállítani a régi hírnevét. A felújítás alatt a szállások egy csillaggal magasabb kategóriába kerültek, így már három csillagos kiszolgálásban részesülhet a hatszáz ideérkező vendég. Különösen a 48 darab, kétszintes, tengerparti faház volt népszerű, hiszen az erkélyeikről nagyszerűen lehetett élvezni a napot, a sziget népszerűségét pedig az jelentette, hogy a napimádók tökéletesen el tudnak bújni a nagyvilág elől.
Ada Bojana természeti rezervátumnak számít, ez egy sziget melyet folyó vesz körül, a Velika plaža végén található, ahol a Bojana folyó elválik tőle. A sziget mesterségesen kialakított, a XIX. század közepén, elsülyedt egy hajó, melynek neve: Merito. Ezen a helyen keletkezett 2 kicsi sziget. Éveken keresztül az elsülyedt hajó és a 2 sziget körül lerakódott a hordalék és szigetté alakult. A folyó 2 részre osztotta a szigetet. Háromsz0g alakú, két oldalról mossa a Bojana folyó, a 3 oldalát az Adriai tenger, ahol homokos a part, hossza 2880 méter, 13000 fürdöző fér el. A Bojana folyó jobb oldalánál a strand és a part is homokos. A parton napernyők találhatóak pálmalevelekkel borítva. Ada a legszebb naplementekor, amikor részesei lehetünk a hihetetlen színeknek, melyek játszanak a vízen és a parton. Ez a hely igazi paradicsom a vitorlázók, vízi sízők, lovaglók és a szerelmesek számára. Az öblök melyek a Bojana mentén vannak ismertek a fa házakról, melyeket a helyiek a halászat számára építettek. Ezeket a halakat mint specialitásokat megkóstolhatjuk az éttermekben. A szigetet gyönyörű mediterrán növényzet veszi körül, mely egyedül álló Európában. Ez a sűrű vegetáció különlegessé teszi Ada Bojanát, ahol gazdag mikroekológia található. Azok akik kedvelik az elit sportokat azok jó helyre érkeztek, a vitorlázók számára itt igazi légkör található. Elegendő erősségű szél fúj, nagyszerűek a hullámok, ezek elengedhetetlenek a minőséges vitorlázáshoz. Ada Bojanán van vitorlázó iskola, ahol a legújabb felszerelések magtalálhatóak. Hét napos tanfolyam után már bátran meglovagolhatjuk a hullámokat. Ada Bojanán már 1975. óta van lovagló iskola is.

Igazi paradicsom a szörfösök, lovasok, a szerelmesek számára. Kedvelt állomáshelye a német turistáknak. A partok melyeket a Bojana folyó viza mossa, tele vannak fa házikókkal, melyet a helyiek a hagyományos halászathoz használnak. A hal különlegességeket ki is próbálhatjuk a helyi hangulatos éttermekben. A szigetet szubtrópusi és mediterrán növényzet borítja, melyek egyedülállóak Európában. A sűrű és vad növényzet az itt élő állatvilággal különös mikro ekológiai egységet alkot. Az elit sport kedvelőinek igen fontos információ, hogy az Ada Bojana minden igényüket kielégíti. A szél megfelelő erősségű és minőségű, a hullámok nagyok, melyek lehetővé teszik a hullámlovaglást.

Ada Bojanán van windsurf iskola, mely a legjobb felszerelést kínálja az ide látogató számára. A lehetőségek megfelelőek mind a kezdők és haladók számára is. A kezdők 7 napos tanfolyam után már élvezhetik a hullámokat, egy hónap után már a nyílt tengerre is kimerészkedve élvezhetik a szél lovaglás tudományát. Ada Bojanán 1975. óta van lovas iskola, ahol lovagolni tanulhatunk.
A HTP “Ulcinj Riviera” átlagos ára félpanzióval (reggeli és vacsora, a svéd asztal), körülbelül 24 euró..

YouTube Preview Image