U Ulcinjskoj rivijeri zadovoljni sezonom, ali ne i profitom

September 16, 2010   | Shoqëria / Društvo

Višak radnika odnio zaradu
Ulcinj – “Ulcinjska rivijera” je ove sezone imala zavidan nivo vanpansionske potrošnje i ukupne posjete koja je najbolja u prethodne dvije decenije, ali bi finansijski efekti bili mnogo bolji da nije nekih limitirajućih faktora koji se, prije svega, ogledaju u višku radnika, saopšteno je „Vijestima“ u toj kompaniji.
“Jedan od limitirajućih faktora za rentabilno poslovanje \’Ulcinjske rivijere\’ je i veliki broj radnika. Takođe, na poboljšanju smještajnih kapaciteta, osavremenjavanju ponude i drugih sadržaja, uglavnom su korišćene unutrašnje rezerve uz bankarske kredite. Stoga se, čak i poslije ovako dobre sezone, ne može govoriti o finansijskim efektima, već o preduzeću koje nakon ulaganja i izmirivanja obaveza, samo preživljava”, kazala je portparol „Ulcinske rivijere“ Ana Živanović.

Osvrćući se na tok sezone, ona je navela da je u junu, julu i avgustu, u objektima „Ulcinjske rivijere” ostvareno 20 odsto više noćenja nego lani.
“Posebno nas je obradovao povratak gostiju sa starih tržišta kao što je Češka, BiH i Njemačka. Samo tokom jula, u \’Ulcinjskoj rivijeri\’ ljetovalo je 366 Čeha, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo samo 66. U istom uporednom periodu, Njemaca je bilo više za čak 51 odsto”, istakla je Živanović, ocijenivši da je promjena strukture gostiju ove sezone karakteristična za cijeli Ulcinj.
Na Adi Bojani najveći broj gostiju bio je iz Srbije, Njemačke, Rusije, BiH, Češke i Slovenije, a u posljednjih nekoliko godina sve je više gostiju iz Crne Gore.
U hotelu „Olimpik“, zbog povratka češke agencije “Kovotur”, najviše gostiju došlo je iz Češke, BiH, Rusije, Rumunije i Crne Gore, dok su u hotelu „Belvi“ prednjačili turisti sa Kosova.
Živanović je podsjetila da su cijene u hotelima ostale na nivou prošle i ranijih nekoliko godina, pa je polupansion u špicu sezone iznosio od 27 do 36 eura po osobi dnevno, dok u predsezoni i postsezoni košta od 20 do 34 eura.

Ulaganja se isplatila

Živanović je ocijenila da su ulaganje u infrastrukturu hotela, politika popularnih cijena i dobre marketinške aktivnosti, tri ključna faktora koja su doprinijela jednoj od rekordnih sezona.
“Tokom priprema, rekonstruisani su svi objekti i izgrađeni novi sadržaji u vanpansionu, čime je značajno podignut nivo kvaliteta ponude kako u smještajnom dijelu, tako i na plažama. Hotel ‘Olympik‘ je dobio zvjezdicu više, a u ponudi smo ovoga ljeta imali nove plažne barove na Adi i na Velikoj plaži, kao i dobre sportsko-rekreativne sadržaje”, kazala je Živanović.

S.A.
Vijesti
YouTube Preview Image