Ekološka regata na rijeku Bojanu

September 20, 2010   | news

Povodom obilježavanja 19-te godišnjice od proglašenja ekološke države Crne Gore, na rijeci Bojani je organizovana regata na kojoj je prisustvovalo 30 kajakaša i oko 60 predstavnika institucija, medijskih kuća i nevladinih organizacija. Regatu su organizovali NVO Zeleni korak, HTP Ulcinjska rivijera, NVO Bojana, TO Ulcinj, Opština Ulcinj, Kajakaški klub Morača iz Podgorice i NVO Green Home. Regata koju je činilo 30 kajakaša je plovila rijekom Bojanom dužinom od 18km – od mjesta Sveti Djorđe do Ušća rijeke. Njima u susret su išla dva broda na kojima je oko 60 predstavnika institucija i novinara imalo priliku da se u vožnji koja je trajala gotovo 4 sata upoznaju  sa ljepotama rijeke Bojane od njenog ušća do mjesta Fraskanjel. Ovaj potez koji su učesnici manifestacije imali priliku da vide – čini polovinu toka rijeke Bojane.

“Smatram da je regata uspjela I radićemo na tome da naredne godine, povodom 20-e godišnjice od proglašenja ekološke države od ove manifestacije napravimo cenralni događaj. Planiramo da tada pozovemo učesnike I kajakaše iz čitavog regiona kao I visoke državne zvaničnike Crne Gore” – rekao je Dželal Hodžic predsjednik NVO Zeleni korak.

Rijeka Bojana je jedina otoka Skadarskog jezera, a njen tok dug je 44 km. Bojana je prirodno stanište za 50-ak vrsta ptica I prirodni rezervat biljnog I životinjskog sveta. O uticaju rijeke Bojane na život Ulcinja ispričane su mnoge priče. Zahvaljujući Bojani, Ulcinj ima 16km finih pješčanih plaža. Ona je stalan izvor ulcinjskog sivog ljekovitog pjeska koji u sebi sadrži oko 30 mineralnih sastojaka. Zahvaljujući rijeci Bojani – nastala je i Ada. Na krajnje neobičan način. Prema predanju, u 19. vijeku u blizini ušća nasukao se brod Merito. Preko olupine broda ova moćna rijeka je gomilala nanose I tako se rodilo ostrvo za koje se eto može reći da je djelo  I prirode I čovjeka. Na ovom ostrvu punih 37 godina postoji nudističko naselje – čuveno širom Evrope I svijeta.  Obale ove rijeke nijesu konačne, već su iz godine u godinu drgačije izvajane – sa stalnim pomjeranjem obala I granica, sa novim rukavcima I izgledom plaža.

“Bojana je jedina Rijeka koja ponekad teče I uzvodno. Nevjerovatan fenomen! Ona se izliva iz Skadarskog jezera, a uliva u Jadransko more. More ponekad vraća Bojanu u jezero pa se slana voda može osjetiti  čak  do mjesta zvanog Rječ ”- rekao je za Pobjedu Mustafa Canka, turizmolog, novinar I zaljubljenik u ovu rijeku.

AKCIJA ČIŠČENJA BOJANE!

“U ponedeljak sa početkom u 10 časova NVO Bojana u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem počinje akciju čišćenja ušća Bojane I Velike plaže. Akciju počinjemo na desnom ušću Bojane I očekujemo da će imati dobar odziv. Povod ove akcije koju smo nazvali “ zajedničko ušće-zajedniča briga” jeste obilježavanje godišnjice od proglašenja Crne Gore za ekološku državu. “ – Momir Čapunović, podpredsjednik NVO Bojana.

KAKO ZAŠTITI BOJANU?

Prema riječima Dželala Hodžića rijeku Bojanu ugrožavaju otpadne komunalne I industrijske vode, medicinski otpad, nekontrolisana sječa šume, erozija zemljišta, bespravna gradnja, bespravan lov I ribolov I nekontrolisani saobraćaj. Šta bi trebalo uraditi da se Bojana zaštiti?  “Moramo podići svijest ljudi o potrebama očuvanja Bojane. Ova Rijeka se mora pravilno valorizovati, kako kroz zajedničke projekte  Crne Gore I Albanije, tako I kroz sinhronizaciju legislative ovih dveju država u vezi sa akvatorijumom Skadarskog jezera I rijeke Bojane. Potrebno je stvoriti uslove da delta Bojane dobije I zakonski vid zaštite –da ovo postane regionalni park.” – dao je jasan odgovor Dželal Hodžic, predsjednik NVO zeleni korak.

Dnevni list Pobjeda,
Ana Živanović


YouTube Preview Image