Ulcinj: Traži se partner za vlast

September 26, 2010   | news

Pobjeda pita predstavnike političkih stranaka u Ulcinju šta je najveći problem u toj opštini i šta će promijeniti ako pobijede na izborima 17. Oktobra

Ulcinj – Izbori za odbornike u Ulcinju su zakazani za 17. oktobar. U izbornoj trci su pet političkih stranaka, dvije koalicije i dvije grupe građana.

Ulcinjski parlament imaće 33 odbornička mjesta i prema svim procjenama jedno je izvesno: ni jedna partija neće osvojiti apsolutnu vlast i za konstituisanje parlamenta će biti neophodno formiranje postizbornih koalicija.

Ono što se promijenilo u odnosu na situaciju od prije manje od pola godine, kada su održani prethodni izbori, jeste samostalan izlazak DPS-a na izbore, stvaranje predizborne koalicije između DUA i PDP, kao i izlazak još jedne stranke na izbore – Bošnjačke. Predizborna kampanja još nije počela.

Nosiocima lista i predstavnicima partija postavili smo ista pitanja: šta prepoznaju kao goruće probleme u Ulcinju i šta će njihova stranka promijeniti ako bude participirala u vlasti?

FORCA

Nazif Cungu, nosilac liste: Ono što ćemo odmah uraditi je rebalans budžeta, obezbjeđivanje plata radnicima u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, a otpočećemo odmah i pripreme za narednu turističku sezonu. Formiraćemo ekspertsku ekipu koja će raditi na izradi posebnih projekata za koje ćemo tražiti donacije. Ovi projekti se prije svega odnose na rješavanje ekoloških problema u Ulcinju, kao što je sanacija deponije u Mendru i sanacija kanala Port Milena.

KOALICIJA BOLJI ULCINJ – BOLJA CRNA GORA

Andrija Ćetković, nosilac liste: Lista gorućih problema je velika: tu su prije svega problemi u infrastrukturi, vodosnabdijevanju, napajanju strujom i usljed nedostatka više hotela problematična je i turistička ponuda. Naselje Štoj koje ima preko 80.000 ležajeva nema kanalizaciju, kroz naselje Liman postoji neosvijetljen put koji liči na koziju stazu, a Stari grad Ulcinja je najgore očuvan od svih u Crnoj Gori. Mi ćemo, ako budemo participirali u vlasti, raditi na rješavanju tih problema.

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA CRNE GORE

Selim Resulbegović, nosilac liste: Osnovni cilj za koji će se SDP zalagati je izrada plansko-razvojne dokumentacije, razvojnih projekata, jer je to jedini preduslov dinamičnog razvoja ulcinjske opštine koja ima ogromne potencijale. To će biti težište SDP-a u vršenju vlasti.

DEMOKRATSKA PARTIJA SOCIJALISTA CRNE GORE

Luiđ Škrelja, nosilac liste: Participacijom u vlasti DPS će se zalagati za bolju i efikasniju opštinsku administraciju sa savremenom informacionom tehnologijom. Naši prioriteti su turizam, poljoprivreda i ekologija. Zalagaćemo se za valorizaciju Velike plaže, Ade i Valdanosa i konačni završetak prostorno-urbanističkih planova, kao i hitno donošenje detaljnih urbanističkih planova.

BOŠNJAČKA STRANKA

Alen Abazović, predsjednik opštinskog odbora: Osnovni ciljevi za koje ćemo se zalagati su razvoj grada i zapošljavanje, razvoj turizma, privrede i saobraćajne infrastrukutre. Ukoliko bi BS bila dio vlasti u Ulcinju mi bismo se zalagali za smanjenje poreza i dažbina za privredne subjekte – privlačenje investitora, ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i turizam, otvaranje novih radnih mjesta, pružanje socijalne pomoći ugroženima, za ravnopravnost i bolju zastupljenost Bošnjaka u lokalnoj samoupravi, ustanovama i javnim službama – shodno evropskim standardima.

DUA – PDP – ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST

Gzim Hajdinaga, nosilac liste: Ciljevi za koje ćemo se zalagati su razvoj turizma, poljoprivrede i putne infrastrukture. Realizovaćemo više kapitalnih projekata: 4. oktobra postavljamo kamen temeljac u izgradnji mosta na Port Mileni, put na relaciji Ulcinj – Sukobin od graničnog prelaza do samog grada će biti proširen i osposobljen za frekventan saobraćaj, predviđena je izgradnja bulevara Majke Tereze na potezu od Opštine do Komunalnog. Usvajanjem idejnog rješenja za izgradnju sportskog centra usvojena je i planska dokumentacija za ovaj dio teritorije Velike plaže.

DEMOKRATSKI SAVEZ U CRNOJ GORI

Saubi Mehmeti, nosilac liste: Nijesmo stupili u predizbornu koaliciju jer niko nije ponudio partnerski odnos. Mi ćemo biti u vlasti, ali – u principijelnoj vlasti. Naši prioritei su zakonite investicije i samim tim donošenje detaljnih planova kako bi omogućili realizaciju domaćih i stranih investicija. Kroz legalizaciju objekata koji se uklapaju u urbanističke planove napunili bi budžet. Za objekte koji se ne budu uklapali u detaljni plan – predviđeno bi bilo rušenje. Tako bi učinili da Ulcinj liči na moderan grad. Ciljevi su nam regulisanje infrastrukture, izgradnje puta Ulcinj-Sukobin, i poseban akcenat bi bio uređenje centra Vladimira i određivanje slobodnog prostora za parking mjesta. Takođe, kroz pregled dokumentacije provjerili bismo šta je radila prethodna vlast.

GRAĐANSKA INICIJATIVA PERSPEKTIVA

Amir Holaj: Opština Ulcinj spada u grupu najnerazvijenih opština u Crnoj Gori. Nedostatak generalnih i detaljnih urbanističkih planova, loša politika privatizacije u cjelini, neulaganja u ruralna područja i saobraćajnu infrastrukturu kao i još puno toga su doprinijeli lošem ekonomskom i privrednom stanju opštine Ulcinj u cjelini. Našem gradu nudimo promjene koje garantuju uspjeh i razvitak opštine, a to su: valorizacija Velike plaže i Ade, planska ulaganja u svim smjerovima, a posebno u sabraćajnice i kompletnu infrastrukturu u samom gradu kao i okolini – Anamalskom području, Ulcinjskom polju i Štojskoj ravnici. Vrijeme je za promjene i zato smo sigurni da glas za Perspektivu je siguran glas za bolje sjutra.

Od 1 do 9

Zbirna lista je određena žrijebom u prisustvu predstavnika svih političkih partija koje učestvuju na izborima:

1.DPS, 2.DUA- PDP, 3.Forca, 4.Građanska inicijativa „Integrimi“, 5. Građanska inicijativa „Perspektiva”,6.Koalicija Bolji Ulcinj – bolja Crna Gora,7.Demokratski savez u Crnoj Gori, 8.SDP i 9.Bošnjačka stranka.

Utvrđeno je i 35 biračkih mesta na kojima će građani glasati za odbornike u ulcinjskom parlamentu 17. oktobra.
Ana Živanović
Pobjeda