Lokalni izbori u Ulcinju bez iznenađenja

October 18, 2010   | news

Najveći pobjednik lokalnih izbora je svakako DPS, čija su dva glavna cilja proklamanovana pred lokalne izbore u potpunosti ispunjena: najjača partija  će i dalje dominantno uticati na formiranje lokalne vlasti u Ulcinju, opštini sa većinskim albanskim stanovništvom.
U najužnijoj crnogordskoj opštini, Ulcinju, obistinilo se predviđanje dobrih poznavalaca prilika da će ovi lokalni izbori biti najneizvjesniji u protekloj deceniji.

Noćašnji rezultati govore da ni jedna politička partija ni koalicija nije uspjela da osvoji potrebnu većinu, pa će postizborne koalicije odrediti buduću vlast, iako je najviše dobila Nimambeguova Forca – 11 mandata.

No, DPS u Ulcinju ima priličnu jasnu situaciju, a postizborna matematika kaže da ta stranka može sa DUA i PDP formirati lokalnu vlast, jer u zbiru imaju ukupno 17 odbornika u parlamentu koji broji 33 odbornika.

Takav scenario u ovom trenutku djeluje najviše vjerovatan, zbog odlične saradnje Ferhata Dinoše sa DPS-om na svim nivoima vlasti u Crnoj Gori. Očito da se Dinoši posrećila promjena koalicionog partnera jer se koalicija sa Preporodom Ali Redže, uz zadržavanje dobrih odnosa sa DPS-om pokazalo kao pobjednički recept.

Izbori u Ulcinju imaju i svoje jasno izražene gubitnike. Najgore je prošao i SDP koji je, i pored relativno dobrog izbornog rezultata – povećali su broj glasova i malo im je nedostajalo za treći mandat – ipak gubitnik lokalnih izbora u najjužnijem crnogorskom gradu.

Manja članica vladajuće koalicije na državnom nivou je iz pozicije ”tasa na vagi” došla u poziciju kada glasovi njenih odbornika, kako trenutno stvari stoje, nijesu bitni za formiranje buduće lokalne vlasti.

Pored SDP-a gubitnik izbora u Ulcinju je i Demokratski Savez Mehmeda Bardhija koji prvi put nakon više od decenije nema odbornika u lokalnom parlamentu. Barhijeva stranka je možda i najveći gubitnik izbora jer će lideri Demokratskog saveza morati da razmisle kojim će putem nastaiti, navodi se, pored ostalog, u analizi Portala Analitika.

Portal Analitika

Preliminarni rezultati  izbora u Ulcinj_

  1. FORCA (31.2%): 11
  2. UDSH / PPD (27.7%): 10
  3. DPS (19.8%): 7
  4. SDP (6.8%): 2
  5. BOLJI ULCINJ (5.8%): 2
  6. PERSPEKTIVA (3.9%): 1
  7. LD ne MZ (2.6%): None
  8. BOSHNJACKA (1.5%): None

    Cifra izlaska na lokalne izbore u Ulcinj je sledeće: