Bardhi: Šefovi partija da se dogovore

October 28, 2010   | news

Bardhi za razgovore vodećih političara o izbornom zakonodavstvu
Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Mehmed Bardhi poručio je da čelnici svih parlamentarnih stranaka treba što prije da se sastanu i da nađu rješenje za usvajanje izbornog zakonodavstva. Bardhi je “Danu” rekao da podržava predlog o sastanku političkih lidera koji je dao lider SNP-a Srđan Milić.
– Rukovodioci svih parlamentarnih stranaka treba što prije da se sastanu, dok bi među posrednicima mogao da bude predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. Tim prije što je ovo izuzetno značajno pitanje i zahtijeva konsultacije na najvišem političkom nivou. Vlast mora prihvatiti odgovornost, mora da prestane da radi na razdoru u Crnoj Gori, jer probleme među zajednicama koje ovdje žive potpaljuje vladajuća elita – rekao nam je Bardhi.
On je istakao da je postalo očigledno da vladajuća struktura ne prihvata predlog zakona koji je dala opozicija, kao i da opozicione stranke ne prihvataju ponuđeni zakon od strane DPS-a i SDP-a. Lider DSA kaže da je već godinama jasno da se do dogovora ključnih političkih subjekata neće lako doći.
– Prema tome, ne znam koliko je potrebno da stranke opet u Skupštini upućuju u proceduru nešto što nema unaprijed dogovorenu podršku. Tako ćemo samo da se i dalje vrtimo ukrug, a rješenja neće biti. A istina je da je ovo jako bitno pitanje i da je posebno osjetljivo za manjinske zajednice, koje s pažnjom očekuju da vide šta će uraditi najjači parlamentarni subjekti – naveo je Bardhi.
Naš sagovornik smatra da je “albansko pitanje” u Crnoj Gori i dalje otvoreno i da će eventualna odluka o ukidanju stečenih prava samo pojačati nezadovoljstvo Albanaca nivom prava koja ostvaruju u Crnoj Gori. Ukazao je i da je vlast dosad iskazivala namjeru da novim zakonom albanskoj manjini značajno smanji procenat zastupljenosti u parlamentu Crne Gore.
– Definitivno, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija će snositi odgovornost, ako uspiju u svom naumu, zbog posljedica po demokratski razvoj Crne Gore. Veoma je teško shvatiti zašto žele da Albancima daju manje nego što imamo. Kao neko ko se izbornim pitanjima bavi dvije decenije, naglašavam da je predlog te radne grupe, koji nije prihvaćen, bio veliki korak unazad i udar na demokratiju. Prema tome, meni nije jasno kome je u interesu da se Crna Gora na još jednom primjeru vraća u prošlost – izjavio je Bardhi.
Prema njegovoj ocjeni, “suština problema” je što nijesu riješeni međunacionalni problematični odnosi u Crnoj Gori. Suživot svih naroda, po Bardhijevoj ocjeni, može da bude na odličnom nivou ako bi to htjela vladajuća većina.
– Međutim, oni umjesto toga rade na podjelama, jer im je lakše da tako nastave da vladaju. To ne važi samo za probleme u odnosima među narodima, već i među ljudima, jer elita na vlasti ne želi postizanje konsenzusa, već hoće da sebe stalno predstavlja kao dežurnog miritelja. Albancima planiraju da oduzimu i to malo stečenih političkih prava, koristeći pri tom klasične metode političkog nasilja. Već sam rekao i ponavljam, oni žele rješenja koja nas vode u nestajanje. Crna Gora danas nije višenacionalna zemlja, već držva jednog naroda koji drugima diktira sva pravila – ocijenio je Bardhi.

M.V.
DAN