U Ulcinju juče održana tradicionalna borba ovnova

November 8, 2010   | news

Galjo šampion i bez roga
Ulcinj – Ovan Galjo, težak 100 kg apsolutni je pobjednik tradicionalne borbe ovnova koja je održana juče na zapuštenim teniskim terenima na mjestu nekadašnjeg hotela “Jadran” u Ulcinju, odlučio je organizator borbi Simi Karamanaga nakon konsultacija sa saradnicima uprkos protivljenju Samira Like, čiji je ovan Roki junior bio superioran u srednjoj kategoriji.
– Moj ovan je pobjednik jer je Galjo morao da odustane od daljih borbi nakon što mu je otpao rog – slavodobitno je kazao Lika “Vijestima”.
Galjo, ovan Meta Zenke juče je bio više nego raspoložen za borbe iz dva duela, mnogo teže i favorizovane protivnike bukvalno je počistio sa terena. U drugoj borbi nakon silovitog sudara sa ovnom Like, težim 20-30 kg, otpao mu je i rog, ali mu ni to nije smetalo da protivnika “pospremi” među gledaoce. Galjo, koji je prošle godine bio ubjedljivo najbolji, prema riječima Zenke, ide u zasluženu penziju.

On juče nije dozvolio da, nakon što mu je otpao rog, Galjo opet izađe na borilište.
– Za njega su borbe završene – kazao je Zenka “Vijestima”.
Lika juče nije imao sreće sa ovnovima u teškoj kategoriji, ali mu je satisfakciju obezbijedio Roki junior u srednjoj kategoriji. I on je trijumfalno završio oba duela, ali je najzanimljivija borba viđena u duelu ovnova Harisa i Nailja Karamanage u srednjoj kategoriji. Čak ni nakon 54 žestoka udarca nijedan od protivnika nije htio da napusti improvizovanu arenu, ali su vlasnici tada odlučili da svoje ljubimce poštede dodatne borbe koja je okončana neriješenim rezultatom.

Na jučerašnjim borbama učestvovalo je 12 ovnova, a kako je kazao Sini Karamanaga, manifestacija je ove godine održana samo da tradicija ne bi bila prekinuta.
– Za sljedeću godinu već sada imamo spremnih 10 ovnova. Biće to opet spektakl – kazao je Karamanaga.
Borbama je prisustvovalo oko 200 gledalaca, mahom iz Ulcinja, ali je bilo i gostiju iz Herceg Novog, Nikšića i sa sjevera države.
– Pozdravljam sve koji su došli, ali pozdravljam i one koji se protive našoj tradiciji – kazao je Karamanaga.

Među gledaocima je bio i profesor Novak Kilibarda koji nije krio oduševljenje borbama.
– Ovo je prirodna borba muškaraca, a ne zvjerstvo, kako to žele da predstave oni koji se u ove stvari uopšte ne razumiju – kazao je Kilibarda “Vijestima”. On je pozvao organizatore da istraju u organizaciji tradicionalne manifestacije “koju niko nema pravo negativno da okarakteriše”.

Roki rodom iz Berana

Kolika je strast za borbama, najbolje svjedoči činjenica da pojedini mještani za dobre ovnove ne žale ni truda, ni vremena, a ni novca. Tragajući za dobrim ovnom, Lika je stigao čak i do Berana.
– Rokija juniora kupio sam na pijaci u Beranama za 300 eura – kazao je Lika koji svake godine pred borbe “pročešlja” cijelu Crnu Goru, pa čak i zemlje regiona.

Samir ADROVIĆ
Vijesti