Pita se i Albanija

November 9, 2010   | news

NVO „Zeleni korak” o Port Mileni i Bojani
Ulcinj – Zaključak o spajanju Port Milene sa Bojanom, koji je nedavno usvojen na sastanku opštinskog tima za vanredne situacije sa predstavnicima Vlade i javne uprave, u ovom momentu nije realno ostvariti iz više razloga, saopšteno je juče iz Nevladine organizacije “Zeleni korak”.
U toj NVO tvrde da je ideja sada ekonomski i ekološki neopravdana “jer se može desiti da dođe do isticanja vode iz kanala, a ne obratno, budući da je rijeka na predviđenom mjestu za spajanje na nižem nivou od Port Milene”.
“Zbog toga se kopanje kanala može obaviti samo na osnovu projekta o regulisanju nivoa, odnosno režima voda Skadarskog jezera i Bojane, koji bi usaglasili crnogorska i albanska strana. Takođe, važno je znati da se za izvođenje bilo kakvih radova na Bojani, kao zajedničkoj rijeci, mora tražiti saglasnost albanske strane zbog procjene prekograničnog uticaja na životnu sredinu”, ističe se u saopštenju i tvrdi da, ukoliko se želi dobro Port Mileni, onda njena revitalizacija mora početi od glave, odnosno mjesta gdje se u kanal izlivaju kanalizacije okolnih objekata.
“’Zeleni korak’ ima definisan projektni zadatak na koji način bi trebalo revitalizovati kanal, kako to uraditi po etapama i gdje naći izvore sredstava za finansiranje”, piše u saopštenju u kome se izražava čuđenje “što ta NVO i NVO “Bojana” nijesu pozvane da prisustvuju sastanku.
“Te dvije NVO su vrlo dobro upoznate sa situacijom na terenu i sigurno bi doprinijele da zaključci sa sastanka budu kvalitetni. Međutim, čudi što sastanku nijesu prisustvovali ni predstavnici ’Morskog dobra’ u čijoj je ingerenciji rijeka Bojana”, konstatuje se na kraju saopštenja.

S.A.
Vijesti