U Tirani bili Dinošini i Cunguovi članovi

November 13, 2010   | news

Vođa liste za prirodnu albaniju Kočo Danajn najavljuje osnivanje svoje organizacije u Crnoj Gori i tvrdi:
Podgorica – Pristalice Liste za prirodnu Albaniju uskoro će u Crnoj Gori formirati kulturnu organizaciju koja će se u početku baviti zaštitom nacionalnih simbola, najavio je predsjednik Liste Kočo Danaj.
Prvi čovjek organizacije koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države kazao je da u Crnoj Gori ima pristalice među intelektuacima, ali i članovima Demokaratske unije Albanaca (DUA) i Force. Ne želeći da precizira o kome se radi, on je ponovio da je osnivačkoj skupštini Liste u Tirani prisustvovalo 45 Albanaca iz Crne Gore.
“Na osnivačkoj skupštini Liste imali smo albanske intelektualce iz Ulcinja, Tuzi, Podgorice, Plava i Gusinja. Neki od njih su angažovani u stranci (Ferhata) Dinoše i (Nazifa) Cungua, dok iz ostalih partija nije bilo nikoga”, kazao je Danaj “Vijestima”.

Lideri DUA i Force tvrde da niko od njihovoh partijskih kolega nije bio u Tirani. Dok je Dinoša takve tvrdnje ocijenio kao “politički diletantizam”, Cungu ih je nazvao špekulacijama.
“Odgovorno tvrdim da niko od naših članova nije bio na skupu u Tirani, niti poznajem tog gospodina. Da li je neko pošao samoinicijativno, to je druga priča. Znam da niko od naših članova tamo nije bio”, tvrdi Cungu.
Danaj, koji je ranije bio savjetnik tri albanska premijera, zatražio je nedavno da se u Crnoj Gori organizuje referendum na kome bi se Albanci izjasnili da li žele da žive u zajedničkoj državi sa svojim sunarodnicima. Iako je tvrdio da Lista za prirodnu Albaniju za sada neće učestvovati na izborima u Crnoj Gori, Danaj je najavio osnivanje kulturnog udruženja koje će biti oslonjeno na njegovu organizaciju.

“Što se tiče naše legalizacije u Crnoj Gori, mogu najaviti da će vrlo brzo naše pristalice osnovati kulturno-zavičajno udruženje pod imenom \’Prirodna Albanija\’. U početku to udruženje će se baviti zaštitom albanskih nacionalnih simbola i njihovom promocijom”, kazao je Danaj.
Lista za prirodnu Albaniju zalaže se za formiranje zajedničke albanske države koju bi osim Albanije činili Kosovo i dijelovi Crne Gore, Srbije, Grčke i Makedonije. Na osnivačkoj Listi poručeno je da bi albansko pitanje na Balkanu trebalo da bude riješeno do kraja 2013. godine formiranjem države koja će obuhvatiti sve teritorije na kojima žive Albanci.

Sa. KAJOŠEVIĆ
Vijesti