Škrelja smjenjuje Đeku

November 26, 2010   | news

Nakon skoro 40 dana od završetak vanrednih izbora, u Ulcinju su počeli pregovori Demokratske partije socijalista, Demokratske unije Albanaca i Partije demokratskog prosperiteta oko formiranja skupštinske većine. Tri partije koje su protekle četiri godine vršile vlast u Ulcinju osvojile su 17 mandata od ukupno 33 (DPS sedam i Koalicija DUA-PDP 10). Doskorašnji koalicioni partneri tek su u početnoj fazi razgovora, ali kako „Dan” saznaje već se naziru prvi problemi. Kamen spoticanja mogao bi da bude resor finansija koji je do sada pokrivala DUA, a sada ga želi DPS koja insistira na smjeni sekretara tog sekretarijata Fatmira Đeke.
Predsjednik OO DPS-a Luiđ Škrelja potvrdio je našem listu da su počeli pregovori sa DUA i PDP, te da će osim funkcije predsjednika Skupštine DPS insistirati i na Sekretarijatu za budžet i finasije i Sekretarijatu za urbanizam.
– Zasad nema nikakvih naznaka da bi pregovori mogli da krenu u neželjenom pravcu. Tačno je da se naši zahtjevi bitno razlikuju od ranijih , jer nam samostalni nastup na izborima i izborni rezultat daju za pravo, da sa više kapaciteta budemo dio buduće vlasti. Ne odustajemo od mjesta predsjednika lokalnog parlamenta, funkcije koja je bila jedan od glavnih uzroka za ponavljanje lokalnih izbora u oktobru. Zasad ta funkcija nije sporna i ne mislim da će biti – kazao je Škrelja.
Na pitanje da li očekuje probleme kada je u pitanju funkcija sekretara za budžet i finasije Škrelja je odgovorio da će kao odgovorna partija voditi računa da personalna rješenja budu u skladu sa planovima partije.
– Nismo zadovoljni kapacitetom i količnom izvršne valsti koju smo imali. Nećemo odustati od zahtjeva da nam pripadne jedan od ključnih sekretarijata koji će DPS dominatno da učini prepoznatljivom, kada je u pitanju vršenje vlasti. Sasvim sigurno da je Sekretarijat za budžet i finansije jedan od značajnih resora u lokalnoj vlasti, iz mnogo razloga, i siguran sam da bi DPS najbolje mogla da odgovori svim zahtjevima. Ukoliko to eventualno bude kamen spoticanja sa našim koalicionim partnerimna, onda možemo da konstatujemo da oni nisu spremni da se uhvate u koštac sa onim što nas čeka. Mi smo bili dio vlasti, i imali dio odgovornosti. Želimo da se oprobamo i u drugim resorima. Sigurno je da nećemo biti samo dekor u vlasti, već želimo da preuzmemo potpunu odgovornost. Bez kontrole nad finasijama i izvršenjem budžeta i realizacijom svega onog što je afirmativno, ne samo za koaliciju, već i za građane i zaposlene koji zarađuju hljeb, teško da se možemo uhvatiti u koštac sa izazovima i reći da to možemo, a sigurno je da možemo i hoćemo – zaključio je Škrelja.
Komentar na zahtjeve DPS-a u DUA nismo uspjeli da dobijemo. Upućeni smatraju da se DUA neće lako odreći Sekretarijata za budžet i finasnije. To mjesto već godinama pokriva Fatmir Đeka, visoki funkcioner partije i čovjek sa velikim ugledom u članstvu i organima partije.

Personalna rješenja

Ukoliko se između DPS, DUA i PDP postigne dogovor o postizbornoj koaliciji koja bi imala većinu u SO, predsjednik lokalnog parlamenta biće sasvim sigurno Ljoro Nrekić, dugogodišnji odbornik DPS u Skupštini i direktor Elektrodistribucije. Za Nrekića se ta funkcija priprema već odavno, a potencijalni koalicioni partneri nemaju ništa protiv tog predloga. Poteškoća bi moglo da bude oko personalnog rješenja za sekretara za budžet i finasije. Na to mjesto pretenduju Redžep Taganović, višegodišnji odbornik i poslanik DPS-a i Džemal Vuković aktuelni direktor ulcinjske pošte i bivši direktor HTP „Ulcinjska rivijera”. U ostalim sekretarijatima neće biti mnogo personalnih promjena jer realno ni DPS a ni DUA i PDP nemaju mnogo izbora kada su kadrovi u pitanju. Uglavnom je to, manje-više, isti personal, kome evidentno nedostaje mlađa i svejžija krv.


DAN

4