Situata hidroologjike në komunën e Ulqinit jashtë kontrolle, përbytje që nuk mbahen mend në tri dekadat e fundit – Video

December 2, 2010   | Shtypi / Mediji

02.12.2010

Nga Hatixhe Nelaj

Situate hidroologjike në komunën e Ulqinit ka dalur nga kontrolla,të përmbytura janë të gjitha viset pranë bregut të lumit Buna,banorët e kësaj zone nuk mbajnë mend përbytje të tilla madje në 3 dekadat e fundit nuk kishte përmbytje të kësaj përmase.

Evakuimi i bagëtive është bërë që para dy ditëve në zonën e Boreve,ndërkohë që sot pas ngritjes së nivelit të ujit që në disa vende arrin edhe në 2 metra nga toka, është duke u bërë edhe evakuimi i pleqëve dhe fëmijëve. Nga të dhënat që i kemi nga terreni situate sa vjen e vështirsohet,dhe niveli i ujit çdo orë është në rritje.Më të rrezikuarit janë fshatrat pranë bregut të lumit Buna, Bore ,Fraskanjel,Lisën,Reç,dhe Shtoji.

Pas përkeqësimit të situates dje Minisitri malazez i ujërave  Millutin Simoviq dhe homolohu i tij shqiptar Fatmir Mejdiu me bashkëpunëtorët e vet  u takuan   në kabinetin e kryetarit të  komunës së Ulqinit, Gëzim Hajdiana ku u diskutua situata e vështirë e përbashkët  hidroologjike në këto dy shtete fqinje. Në këtë takim miqësor  të dy palët  kanë rënë dakord  që   të ngrihet një grup  teknik i cili do të shqyrtojë problemet e emergjencës, ballafaqimin e përbashkët për këto probleme, duke e konsiderur të gjithë rrjedhën e lumit Buna, ndërhyrjen e përbashkët në problemet që ka lumi  për të minimizuar vështirësitë, me qëllim të kërkimit të një zgjidhjeje  reciproke definitive.

Ministri Simoviq dhe ministri Mediu thanë se  sot do të  mblidhet grupi teknik në qytetin e Shkodrës, i cili do të përgatisë Platformën e verpimit të përbashkët dhe shtuan se me datën 13 të këtij muaji do të takohen  kryeministri i Malit të Zi Millo Gjukanoviq dhe kryeministri i Shqipërisë dr. Sali Berisha për të diskutuar zgjidhjen  konkrete  hidrologjike.

Pas këtij takimi  ministri Simoviq dhe ministri Mediu vizituan zonat më të rrezikuara nga përmbytjet në komunën e Ulqinit.

Nga të dhënat që i kemi nga terreni situate sa vjen e vështirsohet,dhe niveli i ujit çdo orë është në rritje.Më të rrezikuarit janë fshatrat pranë bregut të lumit Buna,Fraskanjel,Lisën,Reç,dhe Shtoji,ku i vetmi mjet për të lëvizur është varka.
http://video1.top-channel.tv/18754796/flv/kronika/shkoderdramaujit0112.flv

Ekspertska grupa sa Albanijom za 15 dana

U Ulcinju je Bojana juče dostigla januarski nivo, koji i dalje raste. Situacija je primoralazvaničnu Tiranu primorala da Podgorici obeća kvalitetniju kontrolu nad ispustima na hidrocentralama na Drimu. Ministar poljoprivrede Milutin Simović i njegov albanski kolega Fatmir Mejdiu juče su na sastanku kod gradonačelnika Gzima Hajdinage dogovorili nužne korake da bi se Bojana vratila u korito.
„Shvatio sam da je Simović zabrinut zbog saradnje dva štaba a posebno kada je u pitanju informisanje crnogorske strane oko ispuštanja vode sa hidrocentrala na Drimu. Želim da kažem da je cijela stvar u rukama eksperata koji imaju našu političku podršku da to urade kako treba“, rekao je Mejdiu.
Simović se zahvalio Albaniji što će u narednom periodu pažljivije pratiti ispuštanje voda iz akumulacija na Drimu. On je kazao da je dogovoreno formiranje zajedničkog tima koji će do sredine decembra izraditi osnovu plana za dugoročno rješenje problema oko izlivanja Bojane.

S.A.
Vijesti

http://www.balkanweb.com/videoAlbum/Video/7923.flv

2