Grupa nevladinih organizacija iz Ulcinja traži da vlada raskine ugovor za Valdanos

December 13, 2010   | Bota

Pogledajte šta vam je partner radio u Hrvatskoj
Ulcinj/Podgorica – Priča o dugogodišnjem zakupu Valdanosa, najljepše uvale na Jadranu, prerasta u prvorazredni skandal. Vlada Crne Gore brutalno gazi sve uslove tendera, koje je sama postavila, zakone države Crne Gore, volju ulcinjskog parlamenta i prava maslinara i svjesno obmanjuje javnost – navodi se u reagovanju grupe ulcinjskih nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca, koje je potpisao Džemal M. Perović.
– Pitamo našu Vladu: da li je firma Cubus lux (citiramo tender) međunarodni hotelski operator i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operator turističkih kompleksa nivoa četiri plus ili pet zvjezdica? Odgovor je nije! Da li Cubus lux ima pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima koji su po međunarodnom standardu nivoa četiri plus ili više zvjezdica? Odgovor je nema! Da li Cubus lux ima vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 100 miliona eura? Odgovor je nema! Da li je Cubus lux dokazao da je u toku 2009. ostvario ukupan promet od 200 miliona eura? Odgovor je nije! Jednostavnim uvidom u sajt i poslovanje te kompanije jasno je da se radi o maloj firmi, koja posluje sa gubicima. Ali, naša Vlada, uprkos svemu, i dalje tvrdi da ova kompanija ispunjava sve tražene uslove!? Nejasno nam je zašto Vlada svjesno ulazi u ovu blamažu? Zašto se igra sa zdravim razumom i ugledom zemlje? Zašto krši prava i interese svojih građana? Znaju li da nepočinstva u privatizaciji ne zastarijevaju! – navodi se u reagovanju.

Ova grupa smatra da Vlada treba da odustane od projekta, kao i da su o svemu obavijestili Evropsku komisiju. Od Vlade su zatražili da im odgovori da li je Cubus lux, i sa njom povezane kompanije na ostrvu Ugljanu kod Zadra, prodavao apartmane koji su i danas „na papiru“ i da li je tačno da je firma Cubus lux za osam godina poslovanja u Hrvatskoj realizovala samo jedan projekat u vrijednosti od pet miliona eura “a u Valdanos bi da uloži 222 miliona!?”.
– Pitamo Vladu: što ju je sprečavalo da u ovaj posao uđe ranije ako se radi o dobrom partneru? Jer, tender za Valdanos je raspisan prije dvije godine. Ko joj je to branio? Zašto to čini sada kada je jasno, iz presuda Vrhovnog suda Crne Gore i gotovo izvjesno Evropskog suda za ljudska prava, da će vlasnici maslina ostvariti pravo na povrat svoje imovine! Pa zar Vlada ne zna da oni godišnje, samo zbog neprikupljanja maslina, gube tri puta više nego što Vlada planira da dobije od zakupnine!? A ona je, radi šire javnosti, 18 centi po metru kvadratnom, odnosno 660 hiljada eura za tri i po miliona kvadratnih metara zemlje na samoj obali mora?! Morate nam gospodo iz Vlade odgovoriti zašto držite već šestu godinu u žici 18 hiljada stabala masline – navodi se u između ostalog u reagovanju.
Iz ove grupe su Vladi poručili “da dalje ne srlja i da odustane od ovog štetnog posla za građane Ulcinja i Crne Gore”, a ako odbija da razgovara sa maslinarima i predstavnicima civilnog sektora, onda “bar neka sačeka odluke domaćih i međunarodnih sudova”.

G.K.
Vijesti