Hajdinagi još jedan mandat

December 13, 2010   | news

Skoro tri mjeseca od izbora, Ferhat Dinoša i Luiđ Škrelja ozvaničili postizbornu koaliciju u Ulcinju
DPS-u pripalo mjesto predsjednika lokalnog parlamenta, a pozicije unutar izvršne i zakonodavne vlasti biće podijeljene po pola, između DPS- a sa jedne i DUA i PDP sa druge strane.
Aktuelni predsjednik opštine Gzim Hajdinaga ostaće na toj funkciji i naredne četiri godine, dok će na čelo zakonodane vlasti u najjužnijoj opštini biti izabran kandidat DPS. To je u najkraćem suština postizbornog koalicionog sporazuma, koji su sinoć ozvaničili predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša i predsjednik OO DPS Luiđ Škrelja, na konferenciji za novinare.Novu – staru skupštinsku većinu činiće i Partija demokratskog prosperiteta, čiji se predsjednik sinoć nije pojavio na pres konferenciji.
– Ovo je najbolje rješenje za građane opštine Ulcinj i za pomenute političke subjekte. Potvrdilo se da DUA i DPS imaju dugu tradiciju dobrih partnerskih odnosa. Suštinu naše buduće vlasti čini sporazum koji će se ubrzo potpisati i čije su osnove da: DPS podržava kandidata DUA na čelu izvršne vlasti, dok DUA prihvata da na čelu zakonodavnme vlasti bude kandidat DPS-a. Sa tim se slaže i PDP, treći partner koalicije. Sve druge pozicije unutar izvršne i zakonodavne vlasti dijeliće se na pola, ali podjela uključuje i PDP. To je najbolji dil, koji garantuje stabilnu vlast u naredne četiri godine, a bogami i na duži period – kazao je Dinoša.
Prvi čovjek lokalnog DPS-a naglasio je da će lokalna vlast u Ulcinju biti vlast u interesu svih građana opštine.
– Od danas se neće prepoznavati interesi političkih subjekata, već interesi Ulcinjana i Ulcinjanki koje ćemo realizovati. Cilj nam je da budemo poznata i priznata turistička destinacija jer, po svemu što nam je Bog podario, to i zaslužujemo. Odgovornost je velika i očekujem punu podršku svih građana. Zadovoljstvo je tim veće što smo postigli ono što smo i nakon izbora najavljivali kao afirmativno, ne samo za DPS i DUA, nego i za PDP, kao naše koalicione partnere, rekao je Škrelja. Podsjetimo pregovori o formiranju postizborne koalicije trebalo je da budu okončani krajem prošlog mjeseca, ali su odloženi zbog složene situacije u poplavljenim područjima oko rijeke Bojane. Na vanrednim izborima 17. oktobra najviše mandata (11) osvojila je Forca, koalicija DUA-PDP osvojila je deset mandata, DPS sedam, udružena opozicija predvođena SNP-om i SDP po dva i Perspektiva jedan mandat.
M.K.
DAN