Cungu vjeruje u Lukšića

December 24, 2010   | news

Vujanović počeo formalne konsultacije o mandataru
Podgorica – Bošnjačka stranka (BS), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podržaće kandidaturu Igora Lukšića za novog premijera, dok će podrška ostalih manjinskh partija zavisiti od Lukšićevog programa i sastava kabineta. Za razliku od manjinskih stranaka u vladajućoj koaliciji koje se nadaju ministarskim mjestima, predstavnici Force, Demokratskog saveza i albanske koalicije Perspektiva kazali su da od Lukšića očekuju pozitivan odnos prema manjinama.

Predsjednici DUA i BS Ferhat Dinoša i Rafet Husović kazali su da očekuju ministarstke funkcije i u novoj vladi, ali za razliku od Dinoše koji se ne nada selidbi iz ministarstva za ljudska i manjinska prava, u BS nemaju posebne prohtjeve. Podsjećajući da, prema sporazumu BS i Demokratske partije socijalista, Bošnjaci nemaju definisano ministarsko mjesto, Husović je podsjetio da je u prethodnoj vladi bio ministar bez portfelja.
“To je bila politička volja dosadašnjeg premijera. Očekujemo da i u novoj vladi bude predstavnik BS-a, ali je to isključiva stvar mandatara\”, rekao je Husović, nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o novom mandataru.

Predsjednik Force Nazif Cungu rekao je da ima pozitivan odnos prema Lukšiću, ističući a će od sastava njegove vlade zavisiti da li će je podržati u parlamentu.
“Vjerujemo da će napraviti dobar kabinet, a naš stav prilikom glasanja u parlamentu o novoj vladi zavisiće od njenog sastava”, kazao je Cungu.
I predstavnici albanske koalicije Perspektiva Amir Holaj i Vaselj Siništaj najavili su da će njihova podrška zavisiti od programa vlade, ističući da od novog premijera očekuju da poštuje manjinska prava koja im garantuje Ustav. Siništaj je istakao da Albanci treba da budu više zastupljeni u državnim službama, kao i da se mora raditi na decentralizaciji vlasti.
“Očekujemo da će nova vlada, na čelu sa Lukšićem, imati kapaciteta da radi na tome. Svaka novina donosi neko osvježenje”, kazao je Siništaj.
Predsjednik DSCG Mehmet Bardhi kazao je da od novog premijera očekuje da obezbjedi Tuzima status punopravne opštine, unaprijedi status Albanaca i ukloni crkvu sa Rumije.
Vujanović će danas nastaviti konsultacije sa predsjednicima ostalih parlamentarnih stranaka, nakon čega će predložiti mandatara. Nova vlada biće izabrana do kraja godine.

Banović umjesto Krivokapića

Vujanović danas treba da razgovara predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, PzP-a Nebojšom Medojevićem, SNP-a Srđanom Milićem, DPS-a Milom Đukanovićem.
Vujanović je najavio da će se sresti i sa šefomi SDP-a Rankom Krivokapićem, ali je kasnije iz SDP-a saopšteno da će tu partiju na konsultacijama kod Vujanovića predstavljati generalni sekretar stranke i šef poslaničkog kluba Borislav Banović.
U SDP-a je “Vijestima” saopšteno da je Krivokapić, u terminu kada ga je Vujanović mogao primiti, imao prethodno preuzetu obavezu, a i da Vujanović nije imao neki drugi slobodan termin. U SDP-u tvrde da nije riječ o nekoj novoj demonstraciji mimoilaženja dva predsjednika. Navodno je Vujanović i saopštio SDP-u da nema ništa protiv da na konsultacije dođe Banović.

V. Ž.


Sa. K.
Vijesti
http://a12.video2.blip.tv/9700007408060/Rtvvijesti-dnevnik231210709.flv


1