Mešihat: Traže da im se vrati oduzeto

December 28, 2010   | news

Podgorica, (MINA) – Islamska zajednica Crne Gore zatražila je večeras da joj se vrati vlasništvo nad vakufskim parcelama u Valdanosu, ocjenjujući da se ne može isključiti iz procesa restitucije maslinjaka na tom području.

„Islamska zajednica Crne Gore ne može se izuzeti iz procesa restitucije maslinjaka u Valdanosu, jer je na tom području eksproprisano 2,2 hiljade stabala maslina koje su do oduzimanja bile u vlasništvu Vakufa Islamske zajednice“, navedeno je u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Dodaje se da Islamska zajednica traži povraćaj vlasništva nad vakufskim parcelama, jer su maslinova stabla zavještana vakufu kao neotuđiva imovina koja jedino može služiti samo jednoj namjeni – instituciji Islamske zajednice i njenih vjernika.

„Islamska zajednica je odlučna da nesporna prava vlasnika maslina i vakufskih parcela u Valdanosu, ostvaruje pred domaćim sudovima i kod međunarodnih instanci“, navedeno je u saopštenju.

Iz Islamske zajednice podsjećaju da je eksproprijacija uvale Valdanos izvršena rješenjem Skupštine opštine Ulcinj 1978, godine.

Tim rješenjem je od privatnih vlasnika i vjerskih zajednica eksproprisano preko 937,7 hiljada metara kvadratnih masljinjaka sa više od 17,8 hiljada stabala maslina. Od Odbora islamske zajednice eksproprisano je preko 2,2 hilajde stabala.

„Potpuna eksproprjacija izvršena je, kako je navedeno, u svrhu izgradnje vojnog objekta stalnog karaktera. Novčana naknada koja je tada isplaćena bivšim vlancima nije bila pravična, niti tržišna. To je potvrđeno sudskim presudama donijetim po tužbama malog broja građana koji su imali smjelosti da se žale na visnu naknade“, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da vojni objekat nije izgrađen, osim na obalnom prostoru odmaralište za odmor i rekreaciju vojnih lica i njihovih porodica.

„Drugo, Zakon o vraćnju poljoprivrednog zemljišta iz 1992. godine je omogućio vraćanje poljoprivrednog zemljišta svim bivšim vlasnicima, ali se nije primjenio u slučaju Valdanosa jer je imovina bila u nadležnosti savezne države“, tvrde u Islamskoj zajednici.

Dodaje se da su Zakonom o vraćanju svojinskih prava stvorene mogućnosti za povraćaj svojinskih prava bivših vlasnika.

„Na osnovu tog Zakona podneseni su zahtjevi za povraćaj vjerskih zajednica i građana. Postupci su u toku pred Upravnim i Vrhovnim sudom, kao i pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu kojima se zahtjeva od nadležnih organa Crne Gore da se sprovede Zakon o povraćaju poljoprivrednog zemljišta i ostale zakone iz ove oblasti“, objašnjeno je iz Islamske zajednice.

Saopšteno je da ne stoji činjenica da se maslinada, odnosno poljoprivredno zemljište, ne može vratiti vjerskim zajednicama prije donošenja Zakona o povraćaju imovine vjerskim zajednicama, jer zato postoje uslovi propisani zakonima o eksproprijaciji, maslinadi i povraćaju poljoprivrednog zemljišta.