Art Club Ulcinj: Podsjećanje na dvije decenije rada

December 31, 2010   | news

U Ulcinju obilježen jubilej „Art Cluba”
Ulcinj – “Art Club” koji osnovan prije 20 godina od strane istaknutih stvaralaca i intelektualaca uglavnom iz Ulcinja, obilježio je svoj jubilej dvodnevnim kulturnim programima u Gradskoj biblioteci Ulcinja.
Prvog dana manifestacije pod nazivom “Kultura Albanaca u Crnoj Gori-2010”, promovisane su knjige književnika: Hadži Šabanija, Antona Gojčaja i naučnika Nailja Drage. O knjizi Hadži Šabanija “Jam ai që nuk jam” (Jesam onaj koji nijesam) govorio je književni kritičar Ndue Ukaj iz Prištine. Pjesnik Hadži Šabani, koji je i aktuelni predsjednik “Art Cluba” pročitao je esej “Zašto pišem”. Druga promovisana knjiga je Antona Gočaja “Ndërmjet kapakëve” (Između korica). Riječ je o petoj knjizi u ediciji “Art Cluba”, a obuhvata po jedno izabrano djelo albanskih književnika iz Crne Gore: Aslan Biše, Ibrahim Berjašija, Fran Camaja, Hadži Šabanija i Anton Gojčaja.

Drugog dana obilježavanja jubileja “Art Cluba” promovisano je jubilarno izdanje “Art Cluba” – “20-vjet kulturë” (20-godina kulture). Na promociji su govorili dosadašnji predsjednici “Art Cluba”: književnik Ibrahim Berjaši, slikar Ćazim Muja, dr Nail Draga i mr Hadži Šabani.
Predsjednici “Art Cluba” su podvukli da u perspektivi Albanaci u Crnoj Gori moraju sačuvati svoj jezički, istorijski i kulturni nacionalni identitet, ali takođe treba da se više integrišu u kulturne tokove Crne Gore i šire.

S.A.
Vijesti