Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić posjetio Bar i Ulcinj

January 6, 2011   | news

Zajednička deponija za opštine Bar i Ulcinj biće završena do kraja ove godine
Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić posjetio je juče opštine Ulcinj i Bar. Sa gradonačelnikom Ulcinja Gzimom Hajdinagom i njegovim saradnicima, ministar je razgovarao o rješavanju gorućih pitanja u najjužnijoj crnogorskoj opštini: donošenju urbanističko-planske dokumentacije, preispitivanju privatizacionih ugovora, izgradnji deponije, priključivanju na regionalni vodovod, investiciji u Valdanosu. Radnom posjetom u vrijeme praznika, ministar Sekulić naznačio je aktuelnost urbanističke teme u opštini Bar, kao jedne od opština koja je vrijeme ekonomske krize iskoristila za izradu urbanističkih rješenja. Ministarstvo neće biti barijera u biznisu budućih investitora. Ministar Sekulić najavio je da će zajednička deponija za opštine Bar i Ulcinj biti završena do kraja ove godine, a da će do početka ljetnje sezone 2012. Ulcinj i sva njegova naselja biće priključena na regionalni vodovod.

Ulcinj

– Činjenica je da su u Ulcinju brojni hoteli privatizovani, a ugovori nijesu ispoštovani pa većina tih hotelskih kapaciteta sada nije u funkciji. Smatramo da treba napraviti dogovor sa investitorima. Sada je krajnje vrijeme da svi oni učine napor i da ispoštuju dogovorene obaveze. Naravno, lokalna samouprava i država Crna Gora snose odgovornost da je ono što je njihov dio posla bude odrađen do kraja – rekao je ministar Sekulić.

Kada je riječ o urbanističko-planskoj dokumentaciji, dogovorino je da sve što je obaveza Ministarstva održivog razvoja bude ispoštovano u vezi sa rokovima i stavljanjem potpisa na plansku dokumentaciju. Jedna od tema sastanka bilo je i pitanje Valdanosa, odnosno budućeg hotelskog naselja.

– Složili smo se da to bude privedeno namjeni i dobro je što će investitori ispoštovati sve ono što se odnosi na zaštitu prirodne baštine – da ni jedno stabno masline ne bude posiječeno – kazao je Sekulić. On je dodao da se u Ulcinju još nije desila neka velika investicija, ali da je to kompenzovano radom na planskim dokumentima.

– Mi smo u Ulcinju željni investicija na bazi održivog razvoja. Konačno, moramo stvoriti dobre uslove kako bi se ovom gradu vratili dobri turistički kapaciteti –rekao je Gzim Hajdinaga i najavio da će se uskoro održati prvi sastanci sa potencijalnim investitorima.

Bar

– Međuopštinska deponija Možura trebalo bi u narednih pola godine da bude uređena. Riješeno je i pitanje vodosnabdijevanja. Preko milion noćenja svrstava Bar u jednu od najprestižnijih destinacija na našoj obali, a kao tranzitni prostor ima i središnu ulogu u razvoju Crne Gore – naglasio je Sekulić prilikom posjete opštini Bar.

Komentarišući situaciju oko izgradnje nelegalnih objekata, Sekulić podsjeća da će legalizacija biti praćena zakonom, a Ministarstvo će pojednostaviti proceduru donošenja i izdavanja dozvola.

Kad je riječ o ugovorima o privatizaciji hotelskih objekata, ministar je poručio da država treba jasno da saopšti svoj stav i da traži ispunjenje ugovora do posljednjeg slova, s obzirom da je kriza prošla i da nema opravdanja za odlaganje ugovornih obaveza.

– Pripremićemo kompletnu informaciju o svim tim ugovorima i objektima uskoro. Ministarstvo već od prvog januara na svom sajtu obavještava javnost o svakoj izdatoj dozvoli – kazao je Sekulić.

Predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević istakao je da je u Baru već započet pilot-projekat legalizovanja objekata u naselju Rutke, u Sutomoru. U elaboratu, koji se radi, preciziraće se svi detalji o vlasnicima, ali i potrebe iz oblasti uređenja komunalne infrastrukture. Bar će do 20. jula imati razvojni plan, a opština će podržati investitore koji ulažu u visokokategorisane objekte.

Nastavak radova na objektu u Ulici Branka Čalovića

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta u centru Bara obustavljena je nakon protesta stanara i rješenja građevinskog inspektora. Predsjednik opštine Žarko Pavićević saopštio je da je investitor odustao od gradnje suterena i prije Nove godine obezbijedio novu građevinsku dozvolu, pa će firma ,,Fadis“ kao investitor, ovih dana, nastaviti radove.

A.Ž. – J.Lj.-M.
Pobjeda