Mihailo: Skloniti limeni objekat sa Rumije – Video

January 9, 2011   | news

Limeni objekat sa Rumije, koji neupućeni nazivaju crkvom, treba skloniti i kao spomenik jednog zlog vremena prenijeti ispred Beogradske patrijaršije, rekao je danas mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Upitan kako doživljava božićne poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog crkve na Rumiji, Mihailo je odgovorio pitanjem – odakle mu pravo da na blagi dan sa trona svetoga Petra cetinjskoga proklinje hrišćane i naziva ih nedostojnim imenima.

„Zar onaj koji je podstrekavao građane da poharaju dubrovačko područje, kojega je čuvao Arkan, koji je blagosiljao oružje koje je usmrtilo hiljade građana Bosne i Hrvatske ima pravo da se naziva epsikopom hrišanske crkve”, rekao je mitropolit CPC televiziji Montena.

On je kazao da hrišćanstvo ne poznaje prokletstvo kao disciplinsku mjeru, već na taj način Amfilohije svjedoči da je „najobičniji paganin, nedostrojan episkopskog čina”.

CPC, kako je rekao, kao duhovna matica većine građana i smatra se obaveznom da u svojoj domovini zaštiti interese svih građana bilo koje vjeroispovijesti.

„Činom nasađivanja limenog objekta na Rumiji su uvrijeđena naša braća katoličke i islamske vjeroispovijesti jer je poništen i kult i kultno mjesto na ovoj svetoj planini koju su čuvali i očuvali njihovi preci”, rekao je Mihailo.

On im je u svoje i u ime CPC uputio podršku u cilju očuvanja njihove jedinstvene duhovne baštine, kulta svetog Vladimira.

„Na način kako su to činjeli vjekovima iznoseći krst na vrh od Rumije i polažući kamenje mira i ljubavi na njenom vrhu. Na taj način su utemeljili i zapečatili narodno jedinstvo nezavisno od vjerske i nacionalne pripadnosti”, naveo je Mihailo.

„Zato limeni objekat koji neupućeni nazivaju crkvom treba skloniti sa Rumije i kao spomenik jednog zlog vremena prenijeti ispred Beogradske patrijaršije”, zaključio je mitropolit CPC.

RTCG
VIDEO TV IN
http://www.rtvin.me/flv/08_01_post_mihailo.flv

Folić: Na Rumiji nije bilo crkve

Ne postoji ni jedan istorijski dokument koji potvrđuje da se na vrhu Rumije nalazio neki vjerski objekat – kaže za inpuls istoričar Zvezdan Folić. Komentarišući izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija da je na Rumiji postojala crkva koju su Turci srušili u 15. vijeku, Folić navodi da je to daleko od istorijskih činjenica.

TV IN
VIDEO TV IN
http://www.rtvin.me/flv/10_01_post_folic.flv

1