Ulcinj: NVO Zeleni Korak pisala potpredsjedniku vlade

January 9, 2011   | news

NVO „Zeleni korak” pisala potpredsjedniku vlade sa zahtjevom za organizaciju okruglog stola
Sa Vujicom i Peđom o Valdanosu

Nevladina organizacija „Zeleni korak” iz Ulcinja pozvala je potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića da, zbog razjašnjenja mnogih nepoznanica vezanih za izgradnju hotelskih kapaciteta u Valdanosu, u najjužnijoj opštini organizuje okrugli sto, na kome bi se razjasnila mnoga nejasna pitanja.
– Poštujući ekonomsko -tržišne standarde da svaka strana investicija koja treba da bude razvojna i održiva istovremeno bude realna i transparentna, a imajući u vidu različite pristupe i poglede o načinu zaštite i valorizacije Valdanosa, koji je nažalost praćen i prepucavanjima preko medija, između građanskih udruženja Ulcinja sa jedne i vladinih institucija sa druge strane, predlažemo Vam da organizujete skup na kome bi učešće uzele državne institucije na centralnom i lokalnom nivou, udruženje maslinara, civilni sektor Ulcinja, stručne i naučne institucije i pojedinci kako bi se iznjedrilo najbolje rješenje za zaštitu i generisanje ovog jedinstvenog lokaliteta. To korespondira sa pozitivnim zakonskim propisima i evropskim standardima o slobodnom pristupu informacija i učešću građana u donošenju odluka a Vaše prisustvo kao i prisustvo ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića je neophodno – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu NVO „Zeleni korak”.
Dalje se navodi da „preko medija izneseni ekonomsko-finansijski podaci i brojke o opravdanosti ove investicije bez prezentacije ekološko-održive komponente budi sumnje u realnost i održivost ogromnih ulaganja na takvom malom prostoru”.
– U Ulcinju nije bila nijedna uspješna prodaja ili privatizacija nekretnina ili objekata, a da su pri tome građani ili radnici osjetili blagodeti. Krajnje je vrijeme da preovladava znanje, mudrost i razboritost a ne ishitreni i nepromišljeni potezi kao do sada – zaključuje se u pismu koje je potpisao direktor NVO “Zeleni korak” Dželal Hodžić.

DAN
YouTube Preview Image