Sonica festival elektronske muzike ovog ljeta se iz Italije seli u Ulcinj

January 10, 2011   | Ekonomia / Ekonomija

Smotra radosti i muzike
Podgorica – Velika plaža u Ulcinju ovog ljeta biće mjesto održavanja jubilarnog petog izdanja poznatog festivala elektronske muzike, Sonica festivala, koji je do sada bio održavan u Italiji, piše na sajtu ove manifestacije (www.sonica-dance-festival.eu). Ovu informaciju je za “Vijesti” potvrdio i Janko Raščanin, poznatiji kao DJ Bee, koji će, uz svoje kolege iz organizacije “Pitch ‘n’ Destroy”, DJ-eve Pseehawa i Irritanta, biti jedan od učesnika ove smotre elektronskog zvuka.

Sonica festival će, prema najavama organizacije “Reloaded”, koja stoji iza projekta, trajati četiri dana i tri noći – od 12. do 15. avgusta, a tokom tog perioda publici će se na dvije bine (glavnoj i alternativnoj) predstaviti neka od najvećih imena svjetske psytrance scene. Na sajtu Sonica festivala već je postavljen i line up, a osim trojice crnogorskih DJ-eva, na glavnoj bini, koja će promovisati žanrove od deep progressivea do pumping psygressivea, nastupiće i nekoliko imena iz regiona – dvojac “Alternative Control”, kao i Species, Aki i Stole iz Srbije, Atriohm i Blisargon Demogorgon iz Makedonije i Djane Gaby iz Slovenije. Na glavnoj bini naći će se i X-Dream i Sally Doolally iz Njemačke, italijanski DJ-evi Awip, Arjuna, Edoardo, Etnica (live), Max, Gaiatech, Gino, Giuseppe Parvati, Govinda, Marco Tranky i Tommy Pixan, kao i XP-Voodoo i Alex Parasense iz Rusije. Posjetioci će moći da uživaju i u setovima Absoluma i Christofa iz Francuske, ali i poznatih Engleza Allabyja, Aphid Moona, Avalona, EVP-a, Journeyja, M-Theoryja, System-7-a i Tristana, dok će zabavu uveličati Ace Ventura, Ajja, Brazilci Altruism, Burn In Noise, First Stone, Swarup, Logica i Twentyeight, Gorgo iz Mađarske, Headroom, Killawatts, Latam, Liftshift, Logic Bomb, Pena, Perfect Stranger, Pleiadians, Shane Gobi, Slater i Tron iz Meksika.

Sajt je ponudio i line up alternativne bine, na kojoj će se puštati ambient, chill, downtempo i dub, i mada on nije konačan, uključuje imena kao što su Alenzio Magin, Brando Lupi, Darren i Fishimself.
– Radi se o zaista velikoj priči, o velikom festivalu, koji okuplja najpoznatija imena svjetskog psytrancea. Do sada je održavan širom Italije, na raznim mjestima, ali su organizatori odlučili da ga sljedeće godine premjeste u Crnu Goru, na Veliku plažu. I inače u svijetu elektronske muzike trenutno vlada taj trend približavanja balkanskoj muzici, tako da su se i ljudi iz organizacije “Reloaded” odlučili na taj korak – rekao je za “Vijesti” jedan od najavljenih učesnika festivala DJ Janko Raščanin.

U pregovorima sa ljudima iz “Reloadida”, on je, kaže, od prošle godine.
– Oni su još prošle godine odlučili da festival premjeste u Crnu Goru i tada su nas kontaktirali, pošto naša organizacija “Pitch \’n\’ Destroy” jedina ovdje njeguje taj psytrance zvuk. Ja, Pseehaw i Irritant smo prihvatili njihov poziv i stupili u kontakt sa PR-om festivala, koji nam je objasnio o čemu se radi – ispričao je Raščanin. Po njegovim riječima, prava promocija i najava festivala počeće za mjesec i po dana, kada u Crnu Goru dolaze organizatori, a tada će biti poznata i prava lokacija održavanja, pošto je Velika plaža prilično širok pojam. Raščanin je dodao i da organizacija “Reloaded” sada sarađuje sa ljudima iz Turističke organizacije Ulcinja i Opštine Ulcinj, što piše i na zvaničnom sajtu festivala, ali novinari “Vijesti” sa njima juče nijesu uspjeli da stupe u kontakt i pored brojnih pokušaja. Zato, iako je na sajtu Sonica festivala najavljeno da će online prodaja ulaznica za festival početi već u subotu, 15. januara po cijeni od 65 eura, nijesmo uspjeli da saznamo tačne detalje održavanja festivala.

U svakom slučaju, ako se obećanja koja su organizatori festivala dali na svom zvaničnom sajtu obistine, Ulcinj će biti mjesto velikog muzičkog događaja.
“Sonica festival će svoje peto izdanje doživjeti u prijateljskoj Crnoj Gori, na mjestu koje se nalazi između Ulcinja i Ade Bojane, po imenu Velika plaža. Savršena lokacija na samo 400 metara od kristalno čistog plavog Jadranskog mora”, opisali su Veliku plažu organizatori Sonica festivala. Na sajtu je najavljeno i da će svi posjetioci imati priliku da tokom četiri dana spavaju u kampu sa dovoljno tuševa i toaleta, a svuda okolo će biti postavljeni kiosci sa lokalnom i internacionalnom hranom, radionice raznih vrsta, mjesta gdje će moći da se kupe suveniri, diskovi sa muzikom…Organizatori su se pobrinuli i za prevoz posjetilaca, pa su naveli i imena avioprevoznika čijim se avionima može stići u Crnu Goru i cijene letova, a tu je uputstvo i za one koji će raditi na festivalu. Prijave za zakup štandova i restorana tako se mogu slati do 30. maja, a na sajtu su navedene i cijene. Na kraju, ostaje nam samo da čekamo više detalja o Sonica festivalu, koji će, kako obećavaju organizatori, biti “velika smotra sreće, radosti, dobre muzike i ekstravagancije”.

www.sonica-dance-festival.eu

Jo.M. Vijesti
YouTube Preview Image