Forca kritikuje način izbora direktora škola

January 14, 2011   | news

Konsultovati savjete nacionalnih manjina
ULCINJ – Objavljivanju konkursa za direktore škola u Crnoj Gori prethodilo je formiranje upravnih odbora po školama gdje se iz njihovih sastava vidi da dominiraju članovi koji predstavljaju Ministarstvo prosvjete. Iz ovakvog postupka jasno proizilazi zaključak da se centralizuje izbor upravnih organa škola i jasno je da će sam ministar odlučivati o izboru direktora škola – saopšteno je juče iz Force.

U saopštenju se novodi da se ova partija zalaže da osnovni kriterijum prilikom izbora direktora budu prefesionalne i organizacione sposobnosti, a ne partijska pripadnost i to partijama na vlasti.

– Izbor kandidata za direktore škola tokom januara transparentno će pokazati demokratski i profesionalni kapacitet ministra prosvjete – navodi se u saopštenju Force.

Iz Force su ukazali da prilikom izbora direktora za škole u mjestima gdje nacionalne manjine ili manjinski narodi predstavljaju većinu ili znatan broj, postoji zakonska obaveza da se konsultuje savjet nacionalnih manjina. U konkretnom slučaju, u školama gdje se nastava odvija na albanskom jeziku, treba da se konsultuje Nacionalni savjet Albanaca – ističu u Forci.
A. Ž.
Pobjeda