Cungu: Rebalans budžeta opštine Ulcinj usvojen nelegalno

February 1, 2011   | news

On je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, izrazio zabrinutost zbog usvajanja tih odluka, rekavši da Forca, ne može uticati na posljedice “koje su već vidjeli u cijeloj opštini”.
Rebalans budžeta za prošlu i završni račun za pretprošlu godinu, koji su nedavno bili na dnevnom redu ulcinjskog parlamenta, usvojeni su nezakonito i tu se ne radi o neznanju, već o pokušaju da se nelegalne aktivnosti pojedinaca prikriju preko zvaničnih odluka SO, kazao je lider Force Nazif Cungu.

On je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, izrazio zabrinutost zbog usvajanja tih odluka, rekavši da Forca, kao opoziciona partija, ne može uticati na posljedice “koje su već vidjeli u cijeloj opštini”.

“Završni račun usvojen je suprotno Zakonu o finansiranju lokalne samouprave i Zakonu o budžetu, odnosno bez prateće dokumentacije. S obzirom da isti zakoni predviđaju sankcije, upozoravamo da je situacija alarmantna i da se u narednom periodu može još više iskomplikovati”, kazao je Cungu.

On tvrdi da je stanje u javnim preduzećima, čiji je osnivač Opština, veoma loše.

“Do tih podataka dolazimo na osnovu razgovora sa radnicima koji plate ne primaju po nekoliko mjeseci. Istovremeno, već nekoliko godina u skupštini nema izvještaja o radu javnih preduzeća. a zna se bar da se bez tih dokumenata ne mogu usvojiti završni računu o budžetu”, istakao je Cungu.

Dodavši da se u reviziji završnog računa konstatuju milionske razlike na koje odbornicima niko nije dao odgovor niti obrazloženje, on je podsjetio da je budžetom za 2009. od planiranih 16,2 miliona eura realizovano 4,6, a da je za 2010. godinu plan sa 12,9 sveden na 4,8 miliona.

“Za te dvije godine, od 17 miliona predviđenih investicija realizovano je nepunih 800.000 eura. Neke stavke u budžetu istovremeno su premašene i za 25 puta, zbog čega je i došlo do ovakvog promašaja i nezakonitog trošenja sredstava. Očigledno je da se ne radi o neznanju, već o nezakonju i prikrivanju odgovornosti pojedinaca iz vlasti”, kazao je Cungu.

Vijesti