Forca traži od Monstata da popiše i albansku dijasporu

February 9, 2011   | news

Odbornik Force Nailj Draga, na konferenciji za novinare, kazao je da je popis stanovništva i deklarisanje nacionalne, jezičke i vjerske pripadnosti, individualna stvar građana.
Numerički podaci sa predstojećeg popisa mogu biti presudni za izradu Zakona o izboru odbornika i poslanika a posebno u dijelu koji obuhvata autentično predstavljanje manjinskih naroda, saopštila je albanska stranka Forca.

Odbornik Force Nailj Draga, na konferenciji za novinare, kazao je da je popis stanovništva i deklarisanje nacionalne, jezičke i vjerske pripadnosti, individualna stvar građana te “da ne bi trebalo da imamo predrasuda kao u vremenu monizma”.

“Međutim, upravo u vrijeme održavanja popisa, parlamentarna komisija treba da privede kraju radnu verziju Predloga izbornog zakona za odbornike i poslanike. Pošto do sada nije postignut konsenzus, svi su izgledi da će rok ponovo biti prolongiran zbog konačnih rezultata popisa”, kazao je Draga.

Ocijenio je da je popis stanovništva već politizovan te „da su u tom važnom društvenom poduhvatu najglasniji predstavnici Srba koji su izrazili uznemirenost zbog eventualno manjeg procenta nego na prethodnom izjašnjavanju 2003“.

“Profesionalna obaveza Monstata je popisivanje dijaspore, i ovdje mislim konkretno na albansku dijasporu, jer po statističkim podacima, svaki treći Albanac koji je državljanin Crne Gore, nalazi se u inostranstvu. Pošto se značajan broj njih nalazi na biračkom spisku, oni moraju imati ravnopravan tretman sa ostalim građanima”, kazao je Draga.

Vijesti