MANS: Rezultati Valdanosa netačni pogledatajte finansijske izvještaje – Video

February 15, 2011   | news

Pogledatajte finansijske izvještaje Mansa

Rezultati poslovanja Kjubus luksa od 2004. do prošle godine, koje je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, nijesu tačni, saopštili su predstavnici britanske kompanije.

Oni su saopštili da su rezultati objavljeni isključivo u cilju obmane javnosti i diskreditacije kompanije i da je namjerno izostavljena godina u kojoj je zabilježen pozitivan rezultat.

“Za 2005. godinu je iskazan gubitak firme zbog pokrića onog iz prethodnih godina, dok rezultati poslovanja u 2006. nijesu prikazani na grafikonu”, navodi se u saopštenju Kjubus luksa dostvaljenom agenciji Mina-business.

Predstavnici kompanije, koja je prvorangirana na tenderu za davanje u dugoročni zakup uvale Valdanos, tvrde i da su im i 2007. i 2008. godina bile uspješne.

Kjubus luks je, kako su podsjetili, preduzeće koje se kotira na Londonskoj i Frankfurtskoj berzi, zbog čega bi svaki netačan podatak o poslovanju mogao imati negativan učinak na vrijednost dionica firme.

Iz kompanije su upozorili da će u slučaju takvih pomaka, biti primorani da pred međunarodnim sudom pokrenu postupak zbog nadoknade štete protiv onih koji su takvo stanje uzrokovali i bili vinovnici, kako su kazali, neshvatljive kampanje. “Ne možemo da vjerujemo da neko u Crnoj Gori može da sumnja u legitimnost kompanije koja javno posluje na dvjema najjačim svjetskim berzama”, kazali su iz Kjubus luksa.

MANS je u ponedjeljak objavio finansijske izvještaje Kjubus luksa, iz kojih se, kako tvrde, vidi da ta kompanija nije mogla dobiti tender za zakup Valdanos.

Iz MANS-a su saopštili da finansijski izvještaji Kjubus luksa za period od 2003. do prošle godine pokazuju da je kompanija samo jedne godine poslovala sa profitom, što je automatski diskvalifikuje sa tendera.

Iz MANS-a su naveli da je gubitak za 2003. godinu iznosio 265 hiljada funti, za 2004. godinu 453 hiljade, za 2005. 497 hiljada, dok je u periodu od 2006. do 2007. godine ukupni gubitak bio na nivou od oko 130 hiljada funti.

Posljednji polugodišnji poslovni izvještaj Kjubus luksa, koji je urađen u septembru, takođe je pokazao gubitke na nivou od 1,4 miliona funti.

Predstavnici Kjubus luksa tvrde da su ispoštovali sve uslove predviđene tenderom o zakupu Valdanosa, kako po dokumentaciji, tako i po zadatim rokovima. »Tenderska komisija je na osnovu traženih dokumenata i vizije razvoja projekta i očuvanja prirodnih resursa, naročito maslinjaka, donijela odluku o odabiru najmoprimca«, navodi se u saopštenju.

Kompanija je, kako tvrde, obavijestila Tendersku komisiju o rokovima potpisivanja ugovora o najmu u skladu sa uslovima određenim ugovorom, kako po pitanju bankarskih garancija, tako i ostalim relevantnim uslovima.

Predstavnici Kjubus luksa su optužili MANS da pokušava da “diskredituje” tu kompaniju, te da je “namjerno” izostavljena 2006. godina u kojoj su zabilježeni pozitivni rezultati poslovanja.

Navodi se da se kompanija kotira na berzama u Londonu i Frankfurtu, ukazuje da bi “svaki negativan podatak o poslovanju mogao imati negativan učinak na vrijednosti dionica” i upozorava da će u slučaju takvih kretanja Kjubus luks “biti primoran da pred međunarodnim sudom pokrene postupak radi nadoknade štete”.

U Kjubus luksu navode da i “u vladi tvrde da je kompanija ispunila sve uslove predviđene tenderom koji, između ostalog, predviđaju minimalnu investiciju od 222,5 miliona eura”.

Iz kompanije su saopštili i da više neće, ni na koji način, polemisati sa »onima koji obmanjuju javnost« u samo njima znanom cilju.

RTCG

Pogledatajte finansijske izvještaje Mansa

  • Cubus Lux PLC 31.12.2004. (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC 31.12.2005. (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC 31.03.2007. (2006) (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC 31.03.2008. (2007) (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC 31.03.2009. (2008) (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC 31.03.2010. (2009) (PDF) >>>
  • Cubus Lux PLC – Interim 30.09.2010. (2010) (PDF) >>>

VIDEO TV VIJESTI
YouTube Preview Image