NVO: Odustanite od zakupa Valdanosa – Video

February 17, 2011   | news

Predstavnici NVO sektora ukazali su na loše ekonomske i kulturne posljedice zakupa Valdanosa a tender, na kojem je zakup dobila britanska kompanija Kjubus Luks, po njima je bio štetan i sumnjiv.

Očekuju, ipak, da će Vlada odustati od zakupa tog i prirodnog dobra.

Predstavnik nevladinih organizacija iz Ulcinja Džabir Hodža smatra da je tender za zakup Valdanosa sumnjiv i štetan a da ga Vlada u javnosti predstavlja kao koristan za državu i građane.

«Ovakvim ponašanjem, Vlada pokazuje da nema namjeru da osustane od predatorskih i netransparentnih privatizacija čije pogubne efekte najviše osjećaju građani.»

Maslinjaci u Valdanosu su pod posebnom zaštitom države, podsjeća Hodža, a studijom britanske kompanije Kjubus Luks, koja je dobila uvalu u zakup, predviđeno je da se izmjesti određeni broj stabala koji ometaju gradnju nekretnina.

«Priznaćete, neevropski i necivilacijski a ne evropski i čisto kako nas uvjerava predsjednik tenderske komisije Vujica Lazović.»

Direktor Green Home-a Darko Pajović objašnjava da je ekonomski isplativije da država dopusti lokalnom stanovništvu da sakuplja masline.

«Dok druge susjedne države sade masline i od toga stvaraju brend, dok ni u jednoj mediteranskoj zemlji ne možete kupiti maslinu a da nije papreno skupa, nam propada 18 hiljada stabala maslina i njihov produkt.»

Politikolog Dritan Abazović prisjeća se da je lakše bilo pristupiti obali Valdanosa dok je bio u rukama vojske. Poziva Vladu da što prije ukloni kapiju koja stoji na ulazu.

«Kapija je nelagalna i treba da se otkloni. Nijednom građaninu ne bi trebalo da bude zabranjen pristup javnom dobru, to je izvan svih zakona.»

Valdanos je spomenik prirode, ističu predstavnici NVO sektora, a Vladi poručuju da bi trebalo da odustane od zakupa te uvale.

Vladana Jovanović
ANTENA M

VIDEO TV VIJESTI
YouTube Preview Image