Ulcinjani se opet oglasili za Valdanos – Video TVCG

February 18, 2011   | news

Posao za Valdanos je blamaža sa nesagledivim posljedicama

Ulcinjanima je, kako ističu, neshvatljivo da Lazović može da izjavi da „nijedna maslina neće biti uništena niti pomjerena niti premještena“.
Najnovija odluka Vlade Crne Gore da kompaniji Kjubus luks iz Londona ostavi rok od 10 dana za dostavljanje garancija kao uslov za zaključenje ugovora o zakupu Valdanosa, samo je još jedan u nizu pokušaja stvaranja privida da je cijeli postupak čist i transparentan, ocijenila je grupa nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja.

“Na taj se način vrlo nevješto pokušava prikriti suštinska neregularnost i nezakonitost cijelog tog krajnje štetnog posla. Mi i kolege iz civilnog sektora smo vrlo ubjedljivo dokazali da je Savjet za privatizaciju odnosno Tenderska komisija na čelu sa gospodinom Vujicom Lazovićem, grubo kršeći pravila i odredbe Tendera i zakone ove zemlje, uvukla Vladu i Crnu Goru u blamažu i aferu sa nesagledivim posljedicama”, stoji u saopštenju.

Potpisnici saopštenja smatraju da Lazović i Vlada “pokušavaju nametnuti tezu da je samo i jedino dostavljanje garancija sporno u cijelom ovom nakaradnom poslu”.

Ulcinjanima je, kako ističu, neshvatljivo da Lazović može da izjavi da „nijedna maslina neće biti uništena niti pomjerena niti premještena“.

“Čovjek nakon ove izjave jednostavno zanijemi. Pa zar u Vašoj Studiji lokacije ne stoji da je „neophodno obezbjediti izmještanje maslina“ radi izgradnje nekretnina i da su za to potrebne „veće mašine za obradu terena (buldožer, kašikar)“! Zasto ne kazete: Mjenjaćemo studiju lokacije?”, zapitali su Ulcinjani potpredsjednika Vlade.

Oni smatraju da je Lazović, ali i cijela Vlada, uhvaćen u nezakonitom i štetnom poslu.

“Ali, vi nastavljate da srljate. Prekinite ove manipulacije i pomognite sebi i svima nama!” apeluje se u saopštenju i ponovo poziva Vlada da poništi odluku Tenderske komisije da kompaniji Kjubus luks ustupe ulcinjsku uvalu.

Oglasio se i MANS

Povodom odluke Vlade da Kjubus luksu daju rok od 10 dana za dostavljanje bankarskih i činidbenih garancija, oglasila se i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni su ocijenili da je Vlada, “uprkos svim dokazima i dokumentaciji koju je MANS objelodanio u prethodnih nekoliko sedmica”, ocijenila da je tenderski postupak za Valdanos sproveden transparentno i u skladu sa zakonom.

MANS je sa obimnom dokumentacijom koja definitivno potvrđuje da kompanija Kjubus luks nije mogla biti prvorangirana na tenderu upoznao i premijera Igora Lukšića lično i zatražio da se hitno zakaže sjednica Savjeta za privatizaciju koja bi bila otvorena za javnost, a na kojoj bi se razmatrao slučaj Valdanos.

Oni su ocijenili da je Lukšić na slučaju Valdanos, pokazao “ne samo da nema snage da se odupre privatnim interesima koji su zarobili ovaj proces, već da ne pokazuje ni elementarnu zainteresovanost za ono što su konkretni dokazi i neoborive činjenice”.

“Žao nam je što vidimo da je nova politika transparentnog rada Vlade ipak bila samo predstava za domaću i međunarodnu javnost, te da je pred prvim ozbiljnijim izazovom premijer Lukšić odlučio da nastavi sa praksom svoga prethodnika, te prikrivanjem informacija i obmanjivanjem javnosti “stoji u saopštenju MANS-a

Vijesti
VIDEO TVCG
http://www.valdanos.me/images/stories/video/valdanos.flv