Grupa ulcinjiskih NVO: Vlada da poništi tender za Valdanos

February 22, 2011   | news

– Kako se približava 1. mart, rok koji je Vlada Crne Gore postavila „Kjubus luksu“ za dostavljanje neophodnih bankarskih garancija na 222, a ne na bijednih dva miliona eura, sve je jasnije kakvoj je kompaniji naša Vlada htjela da ustupi to zakonom  zaštićeno područje. Sva njihova priča, neistine i obećanja ne mogu da sakriju suštinu: ta kompanija ne može da dostavi tražene garancije i nema  novaca za planirane investicije! Ne može ih ni biti obzirom da se radi o nekredibilnoj kompaniji, koja grca u dugovima i čiji je bonitet minoran, tvrdi se u saopštenju Grupe ulcinjiskih NVO i nezavisnih inleteltualaca, dostavljenom Portalu Analitika.

Grupa ulcinjskih nevladinih organizacija piše da naši građani imaju bogato iskustvo sa ovakvim, kako ih nazivaju, „međunarodnim špekulantima“, a još više sa „domaćim Englezima“, i izražava uvjerenje da „gospodi iz Kjubus luksa ovo neće biti posljednji boravak u Crnoj Gori.“

Grupa NVO piše da će oni pred pravosuđem ove zemlje uskoro svjedočiti o ovom štetnom i, kako tvrde, po svim indicijama korupcionaškom poslu.

– Vlada i javnost odlično znaju da su garancije trebale da budu dostavljene još prije 665 dana, odnosno u trenutku kada je Kjubus luks dostavio ponudu na tender. Sve nakon toga bila je nepotrebna blamaža za našu državu. Ciljanim usmjeravanjem pažnje samo na garancije, koje, dakle, ne mogu pribaviti, i pored toga što „rade 24 sata“, želi se prećutati tvrdo dokazana činjenica: „Kjubus luks“ ne ispunjava nijedan uslov iz Tendera.  To nije u stanju da sakrije ni vicepremijer i predsjednik Tenderske komisije Vujica Lazović- piše u saopštenju.

Ulcinjani poručuju Vladi da „više ne srlja i ne sramoti državu“, da uvaži snagu argumenata, procedure i zakone, domaću javnost, zahtjeve maslinara, lokalnu zajednicu i cjelokupni civilni sektor, te da 1. marta – poništi tender. Šteta je već sada ionako velika, a njene posljedice će se tek ispitivati.

„Nadamo se da će na ovom pitanju premijer Igor Lukšić potvrditi da je državnik i evropejac i da Crna Gora, kandidat za člana EU, na zadovoljstvo svih, ubrzano postaje država u kojoj se poštuju zakoni, ekološki standardi i postulati održivog razvoja. U suprotnom, bićemo prinuđeni da na sve u demokratiji poznate načine i metode branimo pogaženu zakonitost i ugroženo dostojanstvo – piše u pomenutom saopštenju.

Portalanalitika
YouTube Preview Image