Kjubus luks ne može da dostavi garancije za Valdanos

February 22, 2011   | news

Građani imaju iskustva sa međunarodnim špekulantima
“Vlada i javnost odlično znaju da su garancije trebalo da budu dostavljene još prije 665 dana, odnosno u trenutku kada je Kjubus luks dostavio ponudu na tender.”
Kjubus luks ne može dostaviti tražene garancije za Valdanos i nema novca za planirane investicije jer je nekredibilna kompanija, koja grca u dugovima i čiji je bonitet minoran, smatra Grupa ulcinjskih nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca.

“Kako se približava 1. mart, rok koji je postavljen Kjubus luksu za dostavljanje neophodnih bankarskih garancija na 222, a ne na bijednih dva miliona EUR, sve je jasnije kakvoj je kompaniji naša Vlada htjela da ustupi to zakonom zaštićeno područje”, navedeno je u saopštenju ulcinjske Grupe NVO i intelektualaca.

Građani, kako se dodaje, imaju bogato iskustvo sa ovakvim međunarodnim špekulantima, a još više sa „domaćim Englezima“.

“Zato smo sigurni da gospodi iz Kjubus luksa ovo neće biti posljednji boravak u Crnoj Gori. Uskoro će, pred pravosuđem ove zemlje, oni svjedočiti o ovom štetnom i, po svim indicijama, korupcionaškom poslu”, očekuju ulcinjski intelektualci i NVO.

Vlada i javnost, kako su dodali, odlično znaju da su garancije trebalo da budu dostavljene još prije 665 dana, odnosno u trenutku kada je Kjubus luks dostavio ponudu na tender.

“Sve nakon toga bila je nepotrebna blamaža za našu državu. Ciljanim usmjeravanjem pažnje samo na garancije, koje, dakle, ne mogu pribaviti, i pored toga što „rade 24 sata“, želi se prećutati tvrdo dokazana činjenica – Kjubus luks ne ispunjava nijedan uslov iz tendera”, kazali su iz ulcinjske Grupe.

To, kako dodaju, nije u stanju da uradi ni vicepremijer i predsjednik Tenderske komisije, Vujica Lazović.

“Poručujemo crnogorskoj Vladi da više ne srlja i ne sramoti državu. Neophodno je konačno da uvaži snagu argumenata, svoje procedure i zakone, domaću javnost, zahtjeve maslinara, lokalnu zajednicu i, naravno, cjelokupni civilni sektor, i da 1. marta jednostavno poništi tender”, naveli su ulcinjski intelektualci i NVO. »Šteta je već sada ionako velika, a njene posljedice će se tek ispitivati«.

Oni se nadaju da će na ovom pitanju premijer Igor Lukšić potvrditi da je državnik i evropejac i da Crna Gora, kandidat za člana EU, na zadovoljstvo svih, ubrzano postaje država u kojoj se poštuju zakoni, ekološki standardi i postulati održivog razvoja.

“U suprotnom bićemo prinuđeni da na sve u demokratiji poznate načine i metode branimo pogaženu zakonitost i ugroženo dostojanstvo”, upozorili su ulcinjski intelektualci i NVO.

Službenica izgubila izvještaj

Savjet za privatizaciju zatražio je od Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da ponovo dostavi zahtjev za pristup tenderskoj dokumentaciji za Valdanos jer je, kako je navedeno, prethodni izgubila službenica.

U MANS-u smatraju da je ovo još jedan dokaz u prilog sumnjama da Vlada i Savjet za privatizaciju aktivno sabotiraju sve napore da se tenderski postupak za valorizaciju Valdanosa učini transparentnim, a javnosti konačno saopšti na osnovu kojih kriterijuma je Kjubus luks pobijedio na tenderu.

Iz MANS-a podsjećaju da su još početkom februara Savjetu za privatizaciju dostavili set zahtjeva za slobodan pristup informacijama o toku tenderskog postupka za davanje u dugoročni zakup uvale Valdanos, na koje još nije odgovoreno, iako su istekli zakonski rokovi.

MANS je zahtjevima od 4. februara zatražio uvid u kompletnu tendersku dokumentaciju za Valdanos, uključujući dokaze da je prvorangirani i prihvaćeni ponuđač Kjubu luks dokazao da je u posljednoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona EUR i dokaze da je najmanje u tri poslovne godine u posljednjih pet kalendarskih imao pozitivan finansijski rezultat.

“Od Savjeta za privatizaciju smo takođe tražili na uvid i pismo o namjerama kojim je Kjubus luks na tenderu za turističku valorizaciju Valdanosa potvrdio partnerstvo sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska rizorta međunarodnih standarda od najmanje četiri plus zvjezdice”, navedeno je u saopštenju MANS-a.

Pored toga, MANS je od Savjeta zatražio na uvid i kopiju investicionog plana sa garancijama koji je britanska kompanija dostavila uz ponudu, što je bio i jedan od kriterijuma za ocjenjivanje.

“Ni na ovaj zahtjev od Savjeta nijesmo dobili odgovor, mada su i iz Vlade i iz Kjubus luksa priznali da garancija nema. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vlada i njeni visoki funkcioneri više ulažu napora u prikrivanju ovih informacija i otvoreno lobiranje u korist Kjubus luksa, nego što su spremni da javnosti saopšte kako je ta kompanija uopšte pobijedila na tenderu”, naveli su iz MANS-a.

Takvo ponašanje pojedinih članova Vlade, kako dodaju, otvara ogroman prostor za sumnju da će namješteni posao sa Kjubus luksom biti isplativ ne samo za tu kompaniju, već i za neke pojedince iz Vlade.

“Smatramo da, ukoliko je sve čisto i u skladu sa zakonom, ne postoji niti jedan razlog da Vlada ne objavi sve informacije vezane za Kjubus luks. Nažalost, umjesto konkretnih informacija, javnosti se i dalje plasiraju bajke o navodnom masovnom zapošljavanju, milionskim investicijama, opštenarodnom dobru i procvatu ulcinjske Opštine i cijele države”, kazali su iz MANS-a.

Slučaj Valdanos je, kako su dodali, prvi ozbiljniji izazov za administraciju novog premijera Igora Lukšića kada je u pitanju navodna transparentnost rada Vlade.

“Na sreću, kada je u pitanju Kjubus luks stvari su prilično jasne i Lukšić kao predsjednik Savjeta za privatizaciju vrlo brzo može staviti tačku na kršenje zakona i tenderske procedure, naravno, ako to zaista i želi”, zaključili su u MANS.

Vijesti

Video TVCG
http://www.valdanos.me/images/stories/video/valdanos.flv