Steve McCann: Imamo novac za Valdanos!

February 22, 2011   | news

Razlog zbog kojeg smo juče došli u Crnu Goru je što postoji određena negativna medijska kampanja protiv Kjubus Luksa. Nas takva kampanja iritira jer mi ne kupujemo Valdanos, već nam ga država Crna Gora izdaje u zakup. Sve što mi  tamo sagradimo ostaće državi – nakon isteka koncesionog roka od 30 godina, rekao je Stiv Meken u ekskluzivnom razgovoru za Portal Analitika.

Finansijski direktor Kjubus Luksa Stiv Meken (Steve McCann) najavio je u razgovoru za  Portal Analtika da će ta kompanija u predviđenom roku dostaviti bankarske garancije kao i konkretan dokaz o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju ekskluzivnog turističkog kompleksa na Valdanosu.

– Dostavićemo do 1. marta potrebne bankarske garancije od dva miliona eura i dokaz o zatvaranju finansijske kontrukcije vrijedne više od 220 miliona eura, koliko je predviđeno tenderskim uslovima. Na samo to: spremni smo da pružimo dokaze o ulaganju 340 miliona eura ukoliko nam Vlada na lokalitetu Valdanosa, naknadno dozvoli izgradnju golf terena i golf-hotela! Radimo 24 sata dnevno kako bi obezbijedili garancije i finansijsku konstrukciju, naveo je Meken, naglasivši da ne može saopštiti ime banke koja je spremna da podrži projekat zbog berzanskih pravila.

– Kompanija Kjubus Luks je kotirana na britanskoj berzi i ne smijemo prije zvaničnog oglašavanja organa berze saopštiti takve podatke. Sačekajte nekoliko dana, pa ćemo objaviti ime banke spremne da podrži projekat, objasnio je Meken, napominjući da je projekat Valdanosa najznačajniji od, ukupno tri, koji trenutno relaizuje ta kompanija u Austriji i Hrvatskoj.

– Projekat Valdanosa je najbolji i najviše nam znači. Plan je da se potpisivanje ugovora o izdavanju Valdanosa u dugoročni zakup našoj firmi obavi 3. marta, a na potpisivanju će biti prisutni predstavnici španske Sol Melije (Sol Melia) budućeg suinvestitora projekta, najavio je Meken.

ANALITIKA:  Crnogorski mediji se ovih dana bave izvještajima o poslovanju Kjubus Luksa. Možete li prekratiti priću i definitivno reći – da li ste poslovali pozitivno tri godine za posljednjih pet godina, kako to predviđaju tenderski uslovi?

MEKEN: U medijima se pojavila potpuno pogrešna informacija o poslovanju kompanije Kjubus Luks. Pozitivno smo poslovali 2005, 2006 i 2007. godine. Podsjetiću Vas, da je tender rapisan 2009. godine. U vremenu krize 2009. i 2010. godine redukovali smo poslovanje i zamrznuli investicije. Znači, odgovorno tvrdim – u potpunosti smo ispunili sve uslove tendera pa i onih koji se tiču rezultata poslovanja.

ANALITIKA: Zašto niste onda oštrije reagovali na medijske prozivke da ste u posljednjoj  deceniji samo 2007. godine poslovali pozitivno?

MEKEN: Naša poslovna praksa je da ne reagujemo na medijske natpise. Podaci o našem poslovanju su transparentni i objavljeni na sajtu berze. U našoj kompaniji smatramo da ne treba da polemišemo sa novinarima.

ANALITIKA: Iz kompanije Kjubus Luks je najavio potpisivanje ugovora o saradnji na projektu Valdanos sa španskim turističkim divom Sol Melijom. Kada se očekuje potpisivanje tog ugovora, budući da će se Sol Melija pojaviti kao suinvestitor projekta na Valdanosu?

MEKEN: Odgovor na Vaše pitanje biće veoma kratak: čim mi potpišemo ugovor sa Vladom o dugoročnom zakupu uvale Valdanos, predstavnici Kjubus Luksa će potpisati ugovor sa Sol Melijom. Na potpisu ugovora sa Vladom biće prisutan visoki predstavnik Sol Melije. Odmah da kažem da se Kjubus Luks ne bi upuštao u ovaj projekat da nema saradnje sa renomiranom kompanijom kakva jeste Sol Melija. Imamo zaista dobru istoriju partnerstva: sa Špancima imamo 15-godišnji ugovor na projektu koji radimo u Hrvatskoj. Filozofija španske kompanije je da sa nama ne ide u konzorcijum na realizaciji projekta, već da nam budu klasični partneri.

ANALITIKA: Ako dobijete zeleno svijetlo od Vlade za izgradnju eskluzivnog kompleksa, da li je predviđeno da se domaća radna snaga moći da se zaposli u Valdanosu?

MEKEN: Svakako. U projekat Valdanosa ćemo zaposliti domaću radnu snagu. U prvoj fazi  je predviđeno da će u tim objektima biti zapošljeno oko 500 radnika; kasnije taj broj može porasti do 1.000 zaposlenih.

ANALITIKA:  Planirali ste za danas susrete sa diplomatskim predstavnicima britanske ambasade. Koji je razlog?

MEKEN: Kjubus Luks je britanska kompanija i izloženi smo negativnim novinarskim natpisima. Sa predstavnicima naše ambasade ćemo komentarisati naš slučaj i zatražiti od njih da nam daju neki savjet i pomoć.

ANALITIKA: Što to, konkretno, znači – da li ćete od britanske ambasade tražiti neku vrstu zaštite?

MEKEN: To je naše pravo, pravo da se konsultujemo sa predstavnicima naše države. Naravno, to ni u kom slučaju ne znači da mi smijemo raditi što god hoćemo; mi smo se obavezali da činimo sve u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore.

ANALITIKA: Smatrate li da se protiv Kjubus Luksa vodi negativna medijska kampanja?

MEKEN: Imamo utisak da se slučaj Valdanosa i naše kompanije koriste za neke  unutrašnje političke igre, a sve to se prelama preko naših leđa. Razlog zbog kojeg smo juče došli u Crnu Goru je što postoji određena negativna medijska kampanja protiv Kjubus Luksa. Nas takva kampanja iritira i čini nam štetu. Kjubuks Luks ne kupuje Valdanos, već nam ga država Crna Gora izdaje u zakup. Sve što mi  tamo sagradimo ostaće državi – nakon isteka koncesionog roka od 30 godina. Niti jedno stablo masline Valdanosa neće biti posječeno, a na prostoru maslinade biće odmah ugrađen sistem protivpožarne zaštite sa hidrantima. Čitav brend Valdanosa ćemo zasnivati na maslinama.

Zbog toga su nas jako zaboljele tvrdnje da ćemo mi devastirati taj prostor i uništiti masline. Osim realizacije projekta, posvećeni smo ekološkoj zaštiti tog prostora, pa će uvala Valdanos biti hotelski unikat na Mediteranu. Zaista ne razumijemo: otkud toliko kritikovanje kompanije Kjubus Luks? Smatramo da je dio te kampanje podstaknut od grupa povezanih sa bivšim vlasnicima zemlje na Valdanosu. Zbog te kampanje, bili smo u dilemi da odložimo investicije na Valdanosu.

Predrag ZEČEVIĆ
www.portalanalitika.me/

YouTube Preview Image