Zahtjev MANS-a za pristup tenderskoj dokumentaciji za Valdanos navodno “zagubila” službenica te institucije

February 22, 2011   | news

Nakon skoro mjesec dana čekanja, od Savjeta za privatizaciju smo dobili odgovor da je naš zahtijev za pristup tenderskoj dokumentaciji za Valdanos navodno „zagubila“ službenica te institucije, te da isti zahtijev pošaljemo ponovo, što će, naravno, dodatno prolongirati odgovor Savjeta.

Ovo predstavlja još jedan dokaz u prilog sumnjama da Vlada Crne Gore i Savjet za privatizaciju aktivno sabotiraju sve napore da se tenderski postupak za valorizaciju Valdanosa učini transparentnim, a javnosti konačno saopšti na osnovu kojih kriterijuma je Cubus Lux pobijedio na tenderu.

MANS je još početkom februara Savjetu za privatizaciju dostavio set zahtijeva za slobodan pristup informacijama o toku tenderskog postupka za davanje u dugoročni zakup uvale Valdanos, na koje još uvijek nije odgovoreno, iako su istekli zakonski rokovi za odgovor po zahtjevima.

MANS je zahtijevima od 04. februara zatražio uvid u kompletnu tendersku dokumentaciju za Valdanos, uključujući dokaze da je prvorangirani i prihvaćeni ponuđač Cubus Lux dokazao da je u posljednoj  godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura, dokaze da je najmanje u tri poslovne godine u poslednjih 5 kalendarskih godina ostvario pozitivan finansijski rezultat, što su sve bili uslovi da se Cubus Lux uopšte kvalifikuje na tenderu.

Od Savjeta za privatizaciju smo takođe tražili na uvid i pismo o namjerama kojim je Cubus Lux na tenderu za turističku valorizaciju Valdanosa potvrdio partnerstvo sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska rizorta međunarodnih standarda od najmanje četiri plus zvjezdice.

Pored toga, MANS je od Savjeta zatražio na uvid i kopiju investicionog plana sa garancijama koji je Cubus Lux dostavio uz ponudu, što je bio i jedan od kriterijuma za ocjenjivanje ponude te kompanije. Ni na ovaj zahtijev od Savjeta nismo dobili odgovor, mada su i iz Vlade i iz Cubus Lux-a priznali da garancija nema.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vlada i njeni visoki funkcioneri više ulažu napora u prikrivanju ovih informacija i otvoreno lobiranje u korist Cubus Lux-a, nego što su spremni da javnosti saopšte kako je ta kompanija uopšte pobijedila na tenderu.

Takvo ponašanje pojedinih članova Vlade otvara ogroman prostor za sumnju da će namješteni posao sa Cubus Lux-om biti isplativ ne samo za tu kompaniju, već i za neke pojedince iz Vlade.

Smatramo da, ukoliko je sve čisto i u skladu sa zakonom, ne postoji niti jedan razlog da Vlada ne objavi sve informacije vezane za Cubus Lux.  Nažalost, umjesto konkretnih informacija, javnosti se i dalje plasiraju bajke o navodnom masovnom zapošljavanju, milionskim investicijama, opštenarodnom dobru i procvatu ulcinjske opštine i cijele države.

Razumijemo da slučaj Valdanos predstavlja prvi ozbiljniji izazov za administraciju novog Premijera kada je u pitanju navodna transparentnost rada Vlade kojom se toliko ponose u Lukšićevom kabinetu. Na sreću, kada je u pitanju Cubus Lux stvari su prilično jasne i Lukšić kao predsjednik Savjeta za privatizaciju vrlo brzo može staviti tačku na kršenje zakona i tenderske procedure, naravno, ako to zaista i želi.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam
MANS

YouTube Preview Image