Odustaju od Valdanosa?

February 26, 2011   | news

Britanska kompanija Kjubus luks (Cubus Lux) možda će preispitati namjeru da zakupi uvalu Valdanos kod Ulcinja, gdje je trebalo da se podigne moderno turističko naselje.

Predstavnici Kjubus Luksa su, kako je večeras u Vladi Crne Gore podtvrđeno agenciji Beta, i ranije ukazali na negativnu atmosferu u vezi sa zakupom Valdanosa, koja tu kompaniju predstavlja nepoželjnim
investitorom, ali su ocjene o tome i namjere u vezi sa zakupom iznesene i u pismu koje je dobila crnogorska vlada.

Prema navodima, Kjubus luks je ocijenio da neke “grupe” u Crnoj Gori vode upornu kampanju protiv te kompanije, predstavljajući je kao nekredibilnu za pomenuti projekat, ali da problem nije samo u tome.

Kao rizik za zakup Valdanosa, Kjubus luks navodi i potraživanja bivših vlasnika maslinjaka u toj uvali. Takođe, u kompaniji nisu povoljno primljeni zahtjevi Vlade Crne Gore da će tražiti činidbenu garanciju i garanciju zakupnina.

Riječ je o garancijama da će zakupac Valdanosa u potpunosti ispuniti ugovorene investicije i da će redovno plaćati zakupninu. To, kako se navodi, zbunjuje Kjubus luks.

Vlada Crne Gore nedavno je, nakon ponovnog razmatranja, ocijenila da je tenderski postupak o zakupu Valdanosa sproveden u skladu sa zakonom i da je pravilno izvršen izbor prvorangiranog ponuđača, a to je Kjubus luks.

Kjubus luks planira da u Valdanosu, nekadašnjem vojnom odmaralištu, izgradi tri velika hotela i oko sto turističkih vila.

Prema ocjeni crnogorske vlade, realizacija tog projekta omogućiće svestrani razvoj ulcinjskog područja, a time neće biti ugrožene ekološke vrijednosti Valdanosa.

Dio nevladinih organizacija smatra da će gradnjom na Valdanosu biti uništeni stoljetni maslinjaci, kao i da planirani projekat turističkog kompleksa neće donijeti ekonomsku korist Crnoj Gori.

RTCG
YouTube Preview Image