Tahiri: Ministar da preispita odluke

February 26, 2011   | news

Imenovanje direktora u školama je politizovano, s obzirom na to da za tri obrazovne ustanove Savjet Albanaca još nije od Ministarstva prosvjete dobio zahtjeve za mišljenje, iako je i za njih važio isti rok za donošenje odluke, ocijenio je predsjednik tog Savjeta Tahir Tahiri.

On je kazao da je Ministarstvo prvo zatražilo mišljenje za direktore škola za koje je bio prijavljen po jedan kandidat i da je Savjet dao pozitivno mišljenje za sve njih.

“Nakon toga su počele manipulacije gdje se Ministarstvo opredjelilo za politička rješenja, a ne za najkvalitetnije kandidate”, naveo je Tahiri u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Kako je saopštio, Savjet je na posljednjoj sjednici dao šest pozitivnih mišljenja za direktore obrazovnih ustanova.

“Za Veru Kostić – Dječji vrtić Solidarnost, uz napomenu da Ministarstvo nađe rješenje da pomoćnik direktora bude iz albanske nacionalnosti, Nail Dragu – OŠ “Bedri Elezaga”, Dul Aslani – OŠ “Marko Nuculović”, Omer Radončić – OŠ “Džafer Nikočević-Gusinje, Pjetro Ivezaj – OŠ “Mahmut Lekić” – Tuzi i Jusuf Lika – Osnovna muzička škola – Ulcinj”, naveo je Tahiri.

Savjet je zaključio da se ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću predloži da poništi Odluku o izboru direktora Osnovne škole “Bedri Elezaga”, zbog toga što je ministar, kako tvrde, donio odluku bez prethodno pribavljenog mišljenja Savjeta.

“Za kandidata OŠ “Boško Strugar” Savjet nije dao misljenje zbog kontradiktornosti, odnosno konstatacije da kandidat Muhamet Spuža ne ispunjava uslove. Savjetu nije jasno kako je isti kandidat mogao da bude direktor u dva prethodna mandata, pa traži da Stijrepovića to dodatno objasni”, kazao je Tahiri.

Iz Savjeta Albanaca navode da rok za davanje mišljenja nije bio odredjen niti je Ministarstvo to posebno tražilo.

“Sada je jasno da je imenovanje direktora u školama politizovano, s obzirom na to da za tri škole Savjet Albanaca još nije dobio zahtjeve od strane Ministarstva, iako je i za njih važio isti rok za donošenje odluke”, rekao je Tahiri.

U Savjetu ne isključuju mogućnost da su pogriješili obrađivači zahtjeva, a ne ministar, pa je, kako su kazali, to još jedan razlog da Stijepović preispita odluke.

RTCG