I zvanično: Tender za Valdanos je propao – Video

February 28, 2011   | news

Tenderska komisija za realizaciju projekta turističke valorizacije Vladanosa proglasila je tender za izdavanje u dugoročni zakup vojnoturističkog kompleksa „Valdanos“- Ulcinj, neuspjelim i predložila Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte da do kraja aprila raspiše novi tender.

“Tenderska komisija je razmatrala pismo kompanije Cubus Lux u kojem su iznijeli zabrinutost i rezervu u kvalitetnu realizaciju projekta, a u vezi negativnih medijskih nastupa za neriješena imovinska pitanja, konstantne zahtjeve za povratak imovine bivših vlasnika, kao i jednog broja sudskih procesa, čime je stvorena atmosfera koja kod investitora izaziva potrebu preispitivanja rizičnosti investicije. Posebnu rezervisanost izazvalo je insistiranje Vlade za dostavljanje bankarskih garancija prije Ugovorom definisanog roka i ne prihvatanje, od strane Komisije, međunarodne arbitražne klauzule”, saopšteno je iz Vlade, nakon sjednice Tenderske komisije,

Tenderska komisija je, kako se dodaje, procijenila da su se stekli uslovi da se tender proglasi neuspjelim i da zbog važnosti realizacije projekta Valdanos, kako za lokalnu samoupravu tako i za cijelu Crnu Goru, preporučila je Savjetu da raspiše novi tender do kraja aprila 2011. godine.

“Na sastanku Tenderske komisije, takođe je još jednom konstatovano da je cjelokupan proces transparentno sproveden i u skladu sa zakonom definisanim procedurama”, tvrdi se u saopštenju.

Konstatovano je i da je, u cilju obezbjeđivanja što kvalitetnije realizacije projekta i Ugovorom definisanih aktivnosti, Vlada više puta insistirala na dostavljanju činidbene i garancije zakupnine i prije zaključivanja ugovora, a u suprotnosti sa evropskom praksom. Na ovaj način, Vlada je nastojala da proces valorizacije Valdanosa učini dodatno transparentnim i kvalitetnim.

Vijesti

YouTube Preview Image