Englezi ne odustaju od Valdanosa – Video

March 1, 2011   | news

Propao tender za Valdanos
Čarapić da provjeri Lazovića
Tender za valorizaciju uvale Vladanos juče je proglašen neuspjelim, nakon što je prvorangirana britanska kompanija Kjubus luks u pismu navela da, pod pritiskom domaće javnosti, razmatra odustajanje od posla. Tenderska komisija preporučila je Savjetu za privatizaciju da, zbog važnosti tog projekta za Ulcinj i Crnu Goru, raspiše novi tender do kraja aprila. Britanci su obavijestili tendersku komisiju da su zabrinuti za kvalitetnu realizaciju projekta zbog negativnih medijskih nastupa, neriješenih imovinskih pitanja, sudskih procesa i stalnih zahtjeva bivših vlasnika za obeštećenje.
U međuvremenu je MANS podnio krivičnu prijavu protiv vicepremijera Vujice Lazovića, kojeg terete da je kao predsjednik Savjeta za privatizaciju krajem novembra prošle godine prihvatio ponudu Kjubus luksa da bude zakupac Valdanosa iako ta kompanija nije zadovoljavala uslove, potkrepljujući to finansijskim izvještajima kompanije.
– Posebnu rezervisanost izazvalo je insistiranje Vlade da bankarske garancije budu dostavljene prije ugovorom definisanog roka, kao i odluka tenderske komisije da ne prihvati međunarodne arbitražne klauzule – navodi se u saopštenju vladinog Biroa za informisanje i ponovo konstatuje da je tender sproveden transparentno, u skladu sa zakonskim procedurama.
Tenderska komisija je ocijenila da je u cilju obezbjeđivanja kvalitetne realizacije projekta Vlada više puta insistirala na dostavljanju činidbene garancije i garancije zakupnine prije zaključenja ugovora, što je suprotno evropskoj praksi, ali da je to činila kako bi proces bio transparentniji i kvalitetniji.
Savjet za privatizaciju prihvatio je u novembru prošle godine predlog ugovora o izdavanju u 30-godišnji zakup Valdanosa sa Kjubus luksom, koji je podrazumijevao obavezu izgradnje turističkog kompleksa na nivou četiri plus i pet zvjezdica i minimalnu investiciju od 222 miliona eura.
Premijer Igor Lukšić trebalo bi da rasformira tendersku komisiju za Valdanos i počne dijalog sa predstavnicima lokalne zajednice, ekspertima i maslinarima kako bi dobio najbolji model valorizacije lokaliteta, ocijenili su predstavnici grupe ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca.
– Lazović i članovi komisije snose odgovornost i krivicu što su, kršeći zakone, procedure, prava vlasnika i opštine htjeli gubitašu i našim Englezima da isporuče spomenik prirode – navode Ulcinjani.
Lazović, smatraju, pokušava da prikrije svoju odgovornost zbog afere i traži novi tender.
– Lazović je mjesecima uvjeravao javnost da će Kjubus luks moći da dostavi garancije, te da ugovor nije potpisan samo iz tehničkih razloga – ističu oni i ocjenjuju da je u pitanju “korumpirani posao” i da ima dovoljno elemenata da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić hitno ispita slučaj.

L.S.

Englezi ne odustaju

Nećemo odustati od Valdanosa, izjavio je finansijski direktor Kjubus luksa Stiv Meken, uz obrazloženje da su uložili “tri godine i veliki novac”.
– Glavni cilj nam je da pravnim sredstvima onemogućimo poništenje tendera. Ako izgubimo projekat usljed bilo kakvog poništenja, sigurno nećemo odustati od Valdanosa tek tako – rekao je Meken Radiju Antena M, objašnjavajući da je tenderom definisan rok za dostavljanje garancija – 55 dana od dana potpisivanja ugovora o zakupu.
– Obezbijeđene su garancije, finansije su tu, ali nećemo ih dostavljati unaprijed – kazao je Meken i dodao da je klauzula o međunarodnoj arbitraži neophodna, budući da im je partner crnogorska vlast, koja donosi zakone „pa bi bilo smiješno” da nemaju mogućnost arbitraže van tog odnosa. Istakao je da od ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici i EU očekuje podršku i najavljuje da će se obratiti britanskoj štampi ukoliko izgube tender.

L.S.

Vratiti imanja

Bivši vlasnici maslinjaka u Valdanosu poručili su sinoć sa protesta u velikoj sali Centra za kulturu da nema uslova za novi tender i da neće odustati od zahtjeva da im se vrate oduzeta imanja .
– Svi zakoni i međunarodne i evropske konvencije idu u prilog povraćaju imovine stvarnim vlasnicima u maslinadi Valdanos. Zaštitom imovine u Valdnosu štiti se sva imovina u Ulcinju i Crnoj Gori i mi ćemo raditi da se ona vrati – kazao je predsjednik Udruženja maslinara Ulcinja Džaudet Cakuli.
Predstavnik grupe nezavisnih intelektualaca Ulcinja Džemal Perović kazao je da je tender oboren argumentima, istinom i pravdom.
– Nema uslova za novi tender. Prvo mora da se uspostavi vladavina prava, poštovanje zakona, odgovornost za pokušaj korupcije i otimačinu, istina i pravda prema vlasnicima i građanima – naglasio je Perović.
Na skupu pred nekoliko stotina građana govorili su i predsjednik Udruženja za povraćaj imovine Luka Đakonović, advokat Mustafa Čapuni, ulcinjski imam Redžep efendija Lika, prof. dr Simo Dobreci, jedan od vlasnika u Valdanosu.

M.K.

MANS traži odgovornost
Iz MANS-a su ranije juče ocijenili da je neslaganje Vlade sa Kjubus luksom oko švajcarske arbitraže pokušaj da se sa što manje štete distanciraju od kompletnog posla.
– Nakon priče o garancijama, to je najnoviji momenat u pregovorima, koji su sve samo ne transparentni i zakoniti – kazao je direktor MANS-a za urbanizam Dejan Milovac i dodao da će nakon poništenja tendera sramna epizoda sa Kjubus luksom biti okončana, čime se otvara prostor da se konačno utvrdi odgovornost za ovu aferu. On je podsjetio da je ponuda ruske MCG kompanije odbijena zbog nedostatka garancija, koje Kjubus luks nije dostavio ni pet mjeseci nakon pobjede na tenderu.
– Iz Vlade su naveli da je ugovorom predviđeno da se garancije dostavljaju 55 dana nakon potpisivanja ugovora, u tenderskom pozivu piše da su one sastavni dio ponude, a u verziji ugovora koji je Savjet za privatizaciju objavio na svom sajtu navodi se rok od pet dana prije potpisivanja ugovora.
Neshvatljivo je kako Savjet gotovo dnevno mijenja uslove tendera i plasira različite informacije. Zbog takvog vođenja tenderskog postupka zaslužuje pažnju nadležnog tužilaštva – kazao je Milovac.

L.S.
DAN

VIDEO TV IN
http://www.rtvin.me/inpuls/inpuls_28_02_u_18I58.flv