Turisticka ponuda Ada Bojana,Ulcinj,Crna Gora

March 19, 2011   | Turizmi / Turizam

hoteli,privatni smjestaj,apartmani,sobe,vile,restorani,aranžmani,
Aranžmani na Adi Bojani od 22€ do 31€ – noćenje sa polupansionom


Ada Bojana – U zagrljaju izmedju reke Bojane i Jadranskog mora, 15 kilometara udaljeno od Ulcinja, nalazi se rajsko ostrvo čuveno širom sveta po nudističkom naselju i netaknutoj prirodi. Ada Bojana je savršena plaža za relaksaciju i odmor.
S druge strane, prestižno je mesto za ekstremne sportove na vodi. Povoljni vetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfovanje, jedrenje, kajt, dok je svim ljubiteljima jahanja omogućena i ova aktivnosti. Obale reke Bojane poznate su po ribarskim sojenicama.

Hotelska ponuda

– Turističko naselje Ada Bojana u Ulcinju lokacija: na plaži Ada Bojana
Aranžman: 24, 31, 22 evra, noćenje sa polupansionom

– Hotel „Bellevue“ u Ulcinju lokacija: na Velikoj plaži, nekoliko kilometara od Ade Bojane
Aranžman: 20, 24, 27 evra, noćenje sa polupansionom

Udaljenost

Udaljenost turističkog kompleksa  od plaže:  Na plaži

Lokacija: 15 km od Ulcinja

Sadržaj: restoran, aperitiv bar, 2 restorana a-la-card

Sobe:

TIP A: 1/2, 1/3 sobe sa kupatilom, terasom, klima (uračunata u cenu), TV i mini frižider

TIP B: Drveni bungalovi na 2 nivoa, u prizemlju bungalova je mali hol i kupatilo, na spratu spavaća soba sa francuskim ležajem, toaletni sto i orman, klima (uračunata u cenu), TV, mini frižider. Svaki bungalov ima malu verandu sa pogledom na more.

Sobe:

TIP L: Šestougaone sobe raspolažu sa francuskim ležajem i trosedom na razvlačenje, kupatilom, klima (uračunata u cenu), frižider i terasa sa pogledom na more.

Istorijat Ade Bojane

Ada Bojana je rečno ostrvo na ušću reke Bojane u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, uz državnu granicu sa Albanijom. Nastalo je veštačkim putem, a zauzima površinu od 4,8 km².

Ada Bojana je nastala, prema predanju, tako što se u 17. ili 19. veku nakon nevremena, u blizini dva manja ostrva, nasukao brod-jedrenjak „Merito“. Godinama se na olupinu ovog broda i obližnja dva ostrvca taložio rečni nanos od kojega je najpre nastao sprud, a zatim i ostrvo. Ovo ostrvo je vremenom reku Bojanu podelilo na dva kraka.

Ada Bojana ima oblik trougla. Sa jedne strane je zapljuskuje Jadransko more, a sa druge dve reka Bojana. Plaža okrenuta ka moru je peščana i duga je oko 3 km. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim peskom. Desni rukavac reke Bojane deli ostrvo od 13 km dugačke ulcinjske Velike plaže. Najbliže mesto je selo Štoj, odnosno grad Ulcinj.

Adu Bojanu krasi suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi čar Amazonije i zajedno s neobičnim životinjskim svetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor. Zaleđe plaže čine dine iza kojih se nalaze jedinstvena staništa na celom Mediteranu. Ornitološki značaj Ade Bojane ogleda se pre svega u značajnim kolonijama mnogih vrsta ptica gnezdarica, između ostalih: čaplje kašikare, male bijele čaplje, sive čaplje, žute čapljice, itd. Još jedna specifičnost Ade Bojane su i krave koje se slobodno šetaju naokolo.

Na adi se nalazi poznati turistički i naturistički centar. Nudistički kamp je napravljen 1973. godine. U turističkoj ponudi je boravak u kampu, bungalovima ili sojenicama na Bojani. Obale reke Bojane poznate su po ribarskim sojenicama, sa kojih meštani na tradicionalan način love ribu koja se može jesti u brojim ribljim restoranima. Sa druge strane Bojane postoji i divlji kamp.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica poručuju da pritisak turista i vožnja rekom predstavljaju uznemiravajući faktor za ptice gnezdarice, čije se kolonije nalaze na samoj Bojani a njihova sezona gnežđenja se poklapa sa sezonom dolaska turista.

Ada Bojana je prestižno mesto za surfovanje na vetru. Povoljni vetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfovanje i jedrenje. Na Adi Bojani se nalazi škola vind-surfa. Potencijali Ade Bojane zadovoljavaju i amatere i stroge kriterijume profesionalaca. Početnicima pogoduje ravna linija vode jezerca na kome se uče prvi koraci u ovom sportu. Već sedmodnevna obuka kod profesionalnih učitelja omogućava uživanje na vetru, a posle mesec dana obuke dostupni su i vetrovi na otvorenom moru.

Na Adi Bojani još od 1975. godine radi i škola jahanja.


YouTube Preview Image
leto,talasi,nudizam,nudisticka,plaza,kupanje,reka,plaze,putovanja,ostrvo,smestaj avion,odmor 2011,srbija,aerodrom,hoteli,jat,leto,kupanje, Dobrodošli,golaci,plaza golaca,goli,ulcinj,
20101,turistickeagencije,odmor,letovanje,grad,more,putovanje,hotel,turizam,prevoz,letovanje 2011,ada bojana, ulcinj,crna gora, more, surf, surfovanje, vetar,surfovanje, jedrenje, kajt,jahanje konja, tenis, odbojka, stoni tenis,surfing, kitesurf, windsurf.

1